Biståndssverige är i uppror. Sida står i begrepp att avsluta sina avtal med samtliga partnerorganisationer som i dag förmedlar utvecklingsbistånd till civilsamhället i andra länder.
– Det är ett enormt arbete som påverkas, med totalt 2 000 avtal, och risken är stor för att kvaliteten blir lidande, säger PMU:s direktor Niclas Lindgren.
Bakgrunden är att regeringen överväger att låta Sida ta över allt utvecklingsbistånd som går till civilsamhället i andra länder. I dag förmedlas större delen av detta bistånd – närmare 1,8 miljarder kronor år 2022 – genom 17 strategiska partnerorganisationer (SPO). En av dessa är Svenska missionsrådet, som bland annat förmedlar medel till PMU, Pingstmissionens utvecklingssamarbete. Men också Diakonia, Act Svenska kyrkan och Individuell människohjälp har status som SPO.
Vid ett möte i fredags gav Sida ett muntligt besked om att avtalen till samtliga SPO-organisationer sägs upp till slutet av året. Detta sedan Sida nyligen hade fått i uppdrag av regeringen att senast den 8 april redovisa ”ekonomiska konsekvenser av en ansvarsöverföring till myndigheten att fr.o.m. den 1 januari 2025 hantera vidareförmedlingen av stöd till civilsamhällesorganisationer”.
– Det som händer är att Sida föregriper processen genom att redan nu säga upp avtalen, trots att man skulle utreda och komma med underlag för ett beslut, säger Niclas Lindgren till Dagen.
– Vi har en stor egeninsamling, så vi har också andra resurser. Men den Sida-finansierade delen av arbetet har varit väldigt viktig och det är väldigt snabba omställningar som krävs.
Projekt i 23 länder
För 2024 har Svenska missionsrådet förmedlat 44 miljoner kronor till PMU i Sida-medel. Det går till projekt i 23 länder, där framför allt kyrkliga samarbetsparter slutit treåriga avtal med PMU.
– Vi måste analysera vad beskedet betyder och vilka aktiviteter vi och våra samarbetspartner ska fokusera på nu när vi behöver planera för att avsluta och avveckla projekt. Vi planerar samtidigt för att Sida tillgängliggör nya pengar för civilsamhället, då detta är prioriterat av regeringen.
Att PMU är inne på år ett av treåriga program gör att situationen blir extra svår att hantera för kyrkor och andra samarbetsorganisationer, menar Niclas Lindgren, som ser risker med de avbräck i relationer och stöd som följer med att avtalen sägs upp.
– Våra partner behöver kunna lita på att givare i väst inte bryter avtal utan går att lita på.
I regeringens uppdrag till Sida ingår att se hur delar av stödet också fortsättningsvis kan gå genom SPO-organisationerna, ”under förutsättning att systemet säkerställer legalitet, transparens, god kontroll och kostnadseffektivitet i verksamhetens alla led”. Men just nu är det oklart om partnerorganisationerna i utlandet ska behöva ansöka om medel direkt från Sida, eller om de kommer att kunna gå genom sina partnerorganisationer i Sverige.
[ Debatt: Egeninsatsen säger inte nödvändigtvis något om kvaliteten i biståndet ]
Utsatt minoritet i Burundi
Som exempel på PMU:s långsiktiga arbete nämner Niclas Lindgren hur en samarbetspartner i Burundi, en pingströrelse, arbetar med att förbättra situationen för en utsatt etnisk minoritet, batwa.
– Det kräver förändrade attityder inom folkgruppen, men också i det omkringliggande samhället. Och ska man förändra kulturer och attityder talar vi om processer som tar många år.
Liknande långsiktighet krävs för att kunna motverka könsstympning bland massajer i östra Afrika, eller för att skapa fred och tillit i Etiopien. Det senare är ett arbete som Dagen beskrivit och som har finansiering direkt genom svenska ambassaden i Etiopien.
Förändringarna inom utvecklingsbiståndet är del av en trend som också slår mot folkbildningen och civilsamhället i stort, menar Niclas Lindgren.
– Ser man till den bredare bilden blir det ännu viktigare att vi, som är del av en kraftfull folkrörelse, jobbar med mobilisering inom våra egna led, med att få upp engagemanget och den egna finansieringen. Men politikerna behöver också sätta sig in i vilka konsekvenser den här oförutsägbarheten får för människor i fattigdom och utsatthet.
[ Terrorexperten vill göra biståndet transparent – går med i Sidas styrelse ]