Nyheter

Ulrica Fritzson blir biskop i Skara stift: ”Överväldigande och fantastiskt”

Ulrica Fritzson fick 50,44 procent av rösterna efter en kontrollräkning på onsdagseftermiddagen

Stiftsteolog Ulrica Fritzson blir den första kvinnliga biskopen i Skara stift. Det står klart efter en kontrollräkning av rösterna, som därefter visade sig ha ökat från 50,09 procent i den preliminära rösträkningen, till 50,44 procent.

Omröstningen inleddes kl 10 på onsdagen och ett preliminärt resultat kom strax efter klockan 13. De gav vid handen att Ulrica Fritzson fått bara 0,09 procent fler röster än de 50 procent som behövdes. Några timmar senare hade rösterna kontrollräknats, och gett ett nytt resultat: 50,44 procent.

”Eftersom en kandidat behöver ha ett stöd av minst 50 procent för att bli biskop är valet avgjort redan i första valomgången, vilket är mycket ovanligt och första gången det händer i Skara stift i modern tid”, konstaterar Skara stift i ett pressmeddelande.

Det innebär att Ulrica Fritzson efterträder biskop Åke Bonnier, som lägger ned biskopsstaven den 14 september, och vigs till biskop den 22 september 2024 i Uppsala domkyrka av ärkebiskop Martin Modéus.

– Det känns överväldigande och fantastiskt. Jag tycker ju så mycket om Skara stift. Jag känner mig också hedrad över att få ta över efter biskop Åke som gjort ett fantastiskt avtryck som biskop i Skara stift. Jag ska göra mitt allra bästa i det som ligger framför mig, som ny biskop i Skara stift, säger Ulrica Fritzson i pressmeddelandet från Skara stift.

Ulrica Fritzson.

Prästvigdes 1996

Ulrica Fritzson är 56 år gammal och bosatt i Malmö och Skara. Hon prästvigdes 1996 för Lunds stift och har bland annat arbetat som komminister i Malmö, varit ambulerande präst i Afrika och församlingsherde i Lunds Allhelgonaförsamling. År 2017 disputerade hon i religionsfilosofi med skuld och försoning som fördjupning, och har fortsatt att forska om försoningsprocessen mellan Svenska kyrkan och det samiska folket. Dessutom arbetar hon praktiskt med försoning inom kriminalvårdens verksamhet, och har skrivit boken Försoningens väg.

Samtliga sex biskopskandidater deltog i en utfrågning i Falköping den 6 mars, vilken kan ses i efterhand via Youtube. Den visade bland annat att kandidaterna resonerade olika i frågan om hur de som biskopar skulle hantera blivande präster och diakoner som inte ställer sig bakom möjligheten för samkönade par att gifta sig.

”Ingen av oss äger evangeliet, som jag också sa vid utfrågningen, vi är bärare av det och tjänare åt det”, skrev Ulrika Fritzson på Facebook efter utfrågningen, i ett inlägg där hon särskilt kommenterade frågan om samkönade äktenskap.

”Vår uppgift är att tillsammans med våra olikheter göra bilden av Gud vackrare och rikare. Jag tror på möjligheterna att leva och vara kyrka tillsammans nära varandra, även om vi inte tycker lika, vare sig teologiskt, liturgiskt eller kommer från samma fromhetstraditioner. Det är precis detta som drabbat mig så djupt med Skara stift.”

Jag vill säga några saker - med anledning av mitt svar om prästvigning och något om det som inte fick plats vid...

Publicerat av Ulrica Fritzson Tisdag 12 mars 2024

Röstberättigade vid ett biskopsval är präster och diakoner med tillsvidareanställning eller tidsbegränsad anställning som varar minst sex månader i stiftet, stiftsstyrelsens och domkapitlets ledamöter samt elektorer som valts av kyrkofullmäktige i församlingar och pastorat.

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014.

Näst flest röster fick Jan Eckerdal, direktor för teologi på Sveriges kristna råd, med 32,74 procent. Esbjörn Särdquist fick 6,90 procent medan Karin Enerbäck fick 4,60 procent. Daniel Tisell fick 3,01 procent och Stefan Hiller fick 2,30 procent av rösterna.

Också i Härnösands stift väljs en ny biskop i år, eftersom Eva Nordung-Byström går i pension senare i höst. Den 16 april sker en offentlig utfrågning av de åtta aktuella kandidaterna i Östersund. Den första omgången av valet sker sedan den 22 april. Om inte en kandidat får mer än 50 procent av rösterna, hålls en andra omgång den 14 maj.

Fler artiklar för dig