Nyheter

Läkare sparkas från Karolinska: Sa inget om sitt arbete i kyrkans vårdbolag

Karin Pettersson pekas ut som “grovt illojal” mot sin arbetsgivare: Hade roll i Immanuelskyrkans vårdbolag utan att berätta om det • Utförde arbetsuppgifter för vårdbolaget under sin arbetstid • “Så besviken på Karolinska”.

Karolinska sjukhusets förlossningschef och överläkare Karin Pettersson får sparken efter att en utredning fastslagit att hon vid sidan av sitt ordinarie jobb även haft vissa bisysslor. Det som pekas ut är bland annat de arbetsuppgifter Karin Pettersson har utfört i sin församlings vårdbolag Vård AB, under arbetstid.

Illojalitet. Det är ordet som används då Karin Pettersson får sparken från sin tjänst som överläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm. När Dagens Nyheter skriver om händelsen berättar de om upprörda känslor bland de anställda och Karin Pettersson beskrivs som en av landets mest kända läkare inom förlossningsvården.

Kyrklig bisyssla

Anledningen till att Karin Pettersson pekas ut som grovt illojal mot sin arbetsgivare handlar om vissa bisysslor som hon bland annat ska ha bedrivit under arbetstid, något som hon inte ska ha uppgett för sjukhuset.

Karin Pettersson sitter i styrelsen för Immanuelskyrkan i Stockholm, en församling som tillhör Equmeniakyrkan. Hon är även ordförande i Immanuelskyrkans Vård AB, församlingens bolag som driver äldreboendet Löjtnantsgården.

Det som framkommit är att hon använt sin mejladress på sjukhuset i sammanhang som inte berör dess verksamhet, bland annat då hon vänt sig till församlingen i vissa ärenden. SVT skriver också att hon ska ha föreläst för läkemedelsföretag och tagit betalt privat.

Immanelskyrkan i Stockholm.

Nedringd och slutkörd

Dagen har försökt att nå Karin Pettersson via Immanuelskyrkan, men vi får till svar att hon är nedringd och slutkörd och just nu tackar hon därför nej till alla intervjuförfrågningar.

Men för Dagens Nyheter har hon tidigare berättat att hon var helt oförberedd på vad som skulle hända när hon kallades in till rättskansliet på Karolinska sjukhuset där hon konfronteras av två advokater och fick beskedet att hon var avstängd från arbetet.

Det visade sig att man hade granskat hennes mejlkonversationer fyra år bakåt i tiden, allt sammanställt i en 22 sidor lång rapport, till en kostnad av 115 500 kronor.

Anledningen till att arbetsgivaren börjat granska henne kom efter tips från medarbetare på sjukhuset.

– Jag har inte porrsurfat eller stulit knark. Och jag vet nu att jag inte borde ha använt jobbets mejladress när jag mejlar till församlingen, säger Karin Pettersson till Dagens Nyheter.

Önskade förvarning

Hon beklagar att hon inte på ett tidigare stadium hade fått reda på vad som var i görningen, att hon kunde ha fått en varning för att om möjligt kunna göra rätt för sig.

– Jag hade önskat att jag hade en arbetsgivare som sa, att ”det här var inte så bra”. Jag är så besviken på Karolinska.

Sjukhuset ska också ha lämnat in en polisanmälan.

Flera anställda på Karolinska sjukhuset ska ha opponerat sig mot beslutet att avskeda Karin Pettersson och en namninsamling har dragit igång som i skrivande stund har nästan 900 underskrifter.

“Karin Pettersson alltid varit lojal gentemot verksamheten, och ibland varit tvungen att föra personalens talan, och informera sjukhusledningen om uppenbara missförhållanden. Det är svårt att bortse från detta nu när hon på ytterst vag grund anklagas för illojalitet”, står det i uppropet.

Fler artiklar för dig