Nyheter

I dag avgörs valet till biskop för Skara stift: Här är kandidaterna

Ulrica Fritzson i topp inför onsdagens val, som ger ett preliminärt resultat vid lunchtid.

Får Skara stift sin första kvinnliga biskop på onsdagen? Det är en av frågorna inför den första omgång av biskopsvalet i Skara, vars stiftsteolog Ulrica Fritzson fick överlägset flest röster i nomineringsvalet. Får ingen kandidat mer än hälften av rösterna, blir det en andra valomgång i april.

Omröstningen inleddes kl 10 på onsdagen och beräknades vara klar cirka kl 11.30 samma dag. Ett preliminärt resultat tillkännages vid lunchtid, med ett slutgiltigt resultat senare på eftermiddagen.

Om någon kandidat får minst 50 procent av rösterna efterträder den personen biskop Åke Bonnier, som lägger ned biskopsstaven den 14 september. I annat fall går de två personer som fått flest röster vidare till en andra valomgång, den 3 april. Den som blir framröstad vigs till biskop den 22 september 2024 i Uppsala domkyrka av ärkebiskop Martin Modéus.

Sex kandidater

Sex kandidater röstades fram vid nomineringsvalet i januari, där gränsen för att gå vidare gick vid 5 procent. Störst stöd fick Ulrica Fritzson, stiftsteolog i Skara stift. De 210 röster hon fick motsvarade 40,5 procent av alla röster. Näst flest fick Jan Eckerdal, direktor för teologi på Sveriges kristna råd, med 103 röster (19,8 procent). Esbjörn Särdquist fick 55 röster (10,6 procent). Karin Enerbäck fick 54 röster (10,4 procent), Stefan Hiller 33 röster (6,3 procent) och Daniel Tisell 33 röster (6,3 procent).

Samtliga kandidater deltog i en utfrågning i Falköping den 6 mars, vilken kan ses i efterhand via Youtube. Den visade bland annat att kandidaterna resonerade olika i frågan om hur de som biskopar skulle hantera blivande präster och diakoner som inte ställer sig bakom möjligheten för samkönade par att gifta sig.

Röstberättigade vid ett biskopsval är präster och diakoner med tillsvidareanställning eller tidsbegränsad anställning som varar minst sex månader i stiftet, stiftsstyrelsens och domkapitlets ledamöter samt elektorer som valts av kyrkofullmäktige i församlingar och pastorat.

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014.


Fler artiklar för dig