84-årige Hanna Saka dog strax efter att planet hade lyft från marken. Efter sju år i Sverige skulle han den 27 februari i år utvisas till Irak, trots omfattande sjukdomar.
SÖDERTÄLJE. – I dag ska de begrava honom. Jag kunde inte sova i natt.
Adil Saka tar emot i sitt hem i Södertälje, ett hem som är fullt av sorg. Han var själv med i flygplanet och skulle följa med sin storebror då hans utvisning till Irak skulle genomföras. Det är också i norra Irak, strax utanför staden Erbil, som Hanna Saka läggs till den sista vilan. Han kom till Sverige för sju år sedan i hopp om att få asyl. Delar av den stora släkten bodde redan i Sverige, bland annat ett av hans barnbarn. Men det blev avslag, och efter många år kom till sist dagen då Hanna Saka skulle utvisas, som en 84-årig man tyngd av sjukdom.
Konstaterat multisjuk
Brodern Adil visar upp ett läkarutlåtande utskrivet elva dagar innan utvisningen skulle genomföras. Det blir en ganska lång uppräkning av sjukdomar som inleds med begreppet multisjuk. I utlåtandet står det att Hanna hade en grav hjärt-kärlsjukdom samt kroniska bensår, han hade njursvikt, kol, hjärtsvikt samt även urinblåsecancer.
Det konstateras också att han nyligen sökt vård på grund av andfåddhet och bröstsmärta.
– På morgonen innan utvisningen gav jag honom medicin för hjärtat. Jag såg på honom, han ville inte lämna Sverige. Redan i taxin var han nervös.
När Adil Saka ledsagade sin bror till flygplanet är det med hjälp av en rullstol, då han hade svårt att gå. Väl inne i planet fick de sitta bredvid varandra. När flygplanet lyfter ber Hanna om vatten, en begäran som inte är möjlig då alla måste ha säkerhetsbältena fastspända.
– De första minuterna såg han rädd ut, berättar Adil.
Försöker rädda livet
Inte minst när planet startar infinner sig oron. Men snart lugnar det ner sig, Hanna somnar in och Adil tänker att det bara är skönt för honom. Men en liten stund senare, när flygvärdinnorna kommer förbi och erbjuder mat och dricka, försöker han väcka Hanna, som plötsligt inte visar några tecken på liv.
Adil gestikulerar och visar hur han försöker få kontakt med sin bror och hur det börjar gå upp för honom att hans liv är i fara. Förgäves försöker han väcka liv i honom och ropar även efter hjälp.
Planet fick sedan nödlanda i Polens huvudstad Warszawa, där Hanna Sakas kropp fördes ut och där det också konstateras att han avlidit under färden. Kroppen fick vid ett senare tillfälle föras vidare till Irak inför den begravning som nu äger rum.
Gnagande känslor
– Han var i Sverige i sju år och sju dagar, konstaterar Adil.
– Han var glad här i Sverige, men han var gammal och frågade vad det var som krävdes, varför han inte fick uppehållstillstånd.
Adil Saka berättar om sin bror, om hans restaurang som han en gång hade och vilken fin människa han var. Trots att han motvilligt skulle återvända till Irak försökte de göra det bästa av situationen och det hade ordnats en liten välkomstfest inför hans ankomst.
Adil Saka sitter nu i sitt hem i Södertälje och försöker hantera sina känslor, inte minst verkar det gnaga i honom om han på något sätt hade kunnat förhindra det som hänt, att hans bror inte hade behövt dö på det där sättet inne i flygplanet.
– Vi var på ambassaden och sa att han var sjuk, men de fixade ett pass. Migrationsverket gjorde ingenting.
Kristen släkt
Hemma hos familjen i Södertälje, där Hanna Sakah bodde under en del av sin tid i Sverige, är det tydligt att de kommer från en kristet sammanhang, kors och krucifix hänger lite överallt. Släkten är kaldéer och tillhör den kaldeiska kyrkan, en av flera historiska kyrkor med rötter i Mellanöstern.
När Adil Saka börjar berätta om kyrkan börjar det med bibelns Abraham som kom från Ur, en plats som låg i nutida Irak, landet som han själv växte upp i innan han flydde till Sverige år 2000. Familjen har sina rötter i den lilla staden Shaqlawa, numera en del av det kurdiska självstyret.
Familjeberättelsen går hand i hand med utvecklingen i stort. Kristna irakier har de senaste årtionden gått igenom en rad katastrofer, många av dem började efter att USA störtade diktatorn Saddam Hussein år 2003. Efter det har antalet kristna i Irak gått från 1,5 miljon till uppskattningsvis 300 000, där många valt att fly islamistisk extremism, inte minst Islamiska statens folkmord.
Adil Saka jämför det med ett granatäpple som kastats i marken och där de små kärnorna far iväg åt olika håll.
– Gud skapade oss för att vi skulle få vara tillsammans, men detta är vad som händer med oss, säger han och radar sedan upp länder där släkten numera är bosatt.
Minnesstund i kyrkan
Han kan själv inte bedöma om något fel begåtts i samband med att hans bror dog i samband med utvisningen, han kan bara peka på läkarintyget där det konstaterades att Hanna Saka var svårt sjuk i samband med att han skulle utvisas.
– Jag satte ett kors i hans panna och bad till Gud att han skulle få vila i frid. På söndag har vi en minnesstund i Mikaelskyrkan i Skärholmen, säger han.
– Jag saknar honom så mycket.
[ Hon är inlåst utan barn och man - ska utvisas trots dödshot ]