Nyheter

24 ukrainska pingstpastorer har dödats i kriget

Pingstkyrkan i Kopiansk bombad och förstörd i rysk flygattackes senast 28 februari då en av pastorerna miste livet.

Ukrainske pingstpastorn Yuriy Klimko miste livet i samband med en rysk flygattack mot pingstkyrkan i Kopiansk. Han hade avslutat bönemötet bara en halvtimma tidigare. Yuri Klimko blev den 24:e pingstpastorn i Ukraina som dödats i kriget.

Den 58-årige Yury Klimko hade också sin hustru med sig på bönemötet onsdagen 28 februari. Även hon var i pingstkyrkan när den ryska flygbomben FAB-500 slog ned och jämnade även byggnader intill med marken. Men hon klarade sig utan större skador.

Två civilpersoner dödades och fem skadades flygattacken, uppger pastor Rauli Lehtonen, Rysslands- och Ukrainakännare, för Dagen.

Uppröjning i rasmassor.

Fältpräst och kaplan

Yury Klimko var pastor i Jesus Kristi Pingstkyrka i Kopiansk, men tjänstgjorde som många andra pastorer också som fältpräst och kaplan vid östfronten i kriget.

– Han är den 24:e pingstpastorn som blivit dödad under kriget. Fältpräster har blivit skjutna av prickskyttar. Pastorer har varit på fel ställen där bomber har slagit ner. Det finns exempel på andra pastorer som har arkebuserats, säger Rauli Lehtonen.

Kopiansk ligger tolv mil öster om Charkiv i nordöstra delen av Ukraina, intill krigsfronten.

494 kyrkor förstörda

Uppgifter från Pentecostal Commission on Religious Liberty gör gällande att totalt 494 kyrkor har förstörts under kriget (perioden 2014-2023), varav 71 är pingstkyrkor och 39 baptistkyrkor, framför allt i de östra delarna av Ukraina.

– De har förstörts, bombats sönder, förseglats och stängts. Även evangeliska kyrkor verkar var mål för attacker från ryska drönare, även om de ortodoxa kyrkorna är flest, säger Rauli Lehtonen som också är sekreterare för Världspingströrelsens religionsfrihetskommitté.

Porträtt.

Distriktsföreståndaren för pingströrelsen i Charkivs län i Ukraina, Petro Loboiko berättar i några rader som Rauli Lehtonen citerar på sin blogg:

”Redan efter krigets utbrott hade pastor Klimko arbetat som fältpräst vid fronten och tillsammans med sitt team hjälpt till att betjäna civilbefolkningen och anhöriga till arméns soldater ute i samhället. Han lyckades överleva den tidigare ockupationen av Kupiansk och bistod den lokala befolkningen med deras behov och spred aktivt evangelium till människor i sin omgivning”, skriver pastor Loboiko.

Fler artiklar för dig