Nyheter

Samtal mellan diakon och imam plockades ned av Malmö stad

“Det är uppenbart att han inte ser på saker som vi gör” • Malmö stad har reagerat mot tidigare prisade imamen Salahuddin Barakat

Imamen Salahuddin Barakats uttalanden om hederskultur och homosexuella har fått kommunen att reagera. Nu har Malmö stad valt att plocka bort ett samtal mellan honom och en av stadens diakoner från hemsidan. ”Det är ett så tydligt ställningstagande mot vår värdegrund.”

Salahuddin Barakat är imamen som flera gånger lyfts fram som ett positivt exempel och år 2019 fick han Malmö stads stora pris för mänskliga rättigheter. Då lovordades han för sin insats i det judisk-muslimska samarbetsprojektet Amanah, något som kommunen också var med och gav ekonomiska bidrag till.

Men nu ser det ut som att imamen hamnat i onåd hos Malmö stad. Detta efter en rad uttalanden som han gjort, såväl på sin privata Facebooksida som på Youtubekanalen Islamologiskt, rapporterar Dagens Nyheter.

”Muslimer är homofober”

Det första som stack i ögonen var hans stöd för den svenske fotbollsspelaren Anel Ahmedhodzic som utifrån sin muslimska tro vägrade sätta på sig en regnbågsbindel under en match för det engelska laget Sheffield United, något som väckte stora rubriker.

”Om det är homofobi att anse att HBTQ+ handlingar är syndiga så är i princip alla muslimer homofober”, skrev Salahuddin Barakat på sin Facebook.

”Lika lite som andra vill bli påtvingade islamiska värderingar vill muslimer bli påtvingade varken pridefrågor eller pridevärderingar.”

Det andra som anses kontroversiellt är hans kommentarer om hedersförtryck, efter att Malmö stad i en rapport varnat för omfattande problem i stadens förskolor. Äckligt, fult och selektivt, menade Salahuddin Barakat när han avfärdade rapporten. På kanalen Islamologiskt raljerar han sedan över Elaf Ali som skrivit en bok om hur hon vuxit upp med hedersförtryck i Sverige.

– Hon är en av de där hedersförtryckblattarna, du vet sådana som gör karriär på hedersförtrycksgrejer, säger Salahuddin Barakat nedlåtande.

Stoppar samarbeten

Imamens kommentarer har fått Malmö stad att reagera och enligt DN väljer man att stoppa flera av de samarbeten man haft tillsammans med honom. Kommunen har också valt att på sin hemsida plocka bort ett samtal som Salahuddin Barakat hade med en diakon i Svenska kyrkan.

Kaj Mårtensson-Svensson är kommunikatör inom funktionsstödsförvaltningen och har varit med och fattat beslutet att ta bort samtalet.

– Det var en text som vi lade ut i höstas i samband med en satsning om psykisk ohälsa, säger han till Dagen.

Själva projektet går under namnet Gula bänkarna, och samtalet mellan diakonen och imamen var ett av flera inslag för att lyfta just den här sortens problematik.

Kaj Mårtensson- Svensson, Malmö stad

Mot vår värdegrund

Kaj Mårtensson-Svensson berättar att de valde att plocka bort det här samtalet från kommunens hemsida efter att en medborgare hört av sig och påpekat vad Salahuddin Barakat sagt i sina officiella kanaler, både för att han ifrågasätter att det finns hedersproblematik i Malmö, men också hans sätt att uttrycka sig om hur muslimer ska förhålla sig till hbtq-frågor.

– Såsom hans retorik har utvecklats under våren, med ett hätskt tonfall, det är ett så tydligt ställningstagande mot vår värdegrund. Det är uppenbart att han inte ser på saker som vi gör. Vi jobbar aktivt med de här områdena och vi menar att det finns en hedersproblematik i Malmö, det finns ingen diskussion, folk utsätts för det här.

I det samtal som Malmö stad valt att plocka ned finns även diakonen Agnes Callewaert med. Kaj Mårtensson-Svensson säger att det är olyckligt att även hon försvinner på köpet när samtalet plockats bort.

– Det var uppenbarligen ett bra samtal, och hon har inte något med det här övriga att göra, säger han.

Utan problemet är enbart att Malmö stad inte längre vill förknippas med de uttalanden som imamen Salahuddin Barakat gjort på andra plattformar, där det kan uppfattas att kommunen ger honom legitimitet om de låter samtalet med diakonen vara kvar.

---

Fakta: Amanah

  • Amanah är ett uppmärksammat projekt i Malmö där imamen Salahuddin Barakat och rabbinen Moshe David HaCohen arbetat för att förbättra de judisk-muslimska relationerna.
  • Samarbetet uppges dock ha kraschat i och med att kriget i Gaza bröt ut för ett halvår sedan.

---

Fler artiklar för dig