Nyheter

Regeringen redo att kriminalisera förnekandet av Förintelsen

Lagförslaget väntas träda i kraft under sommaren – “antisemitismen måste kvävas långt innan den kan växa sig stark”

Regeringen har nu lagt fram en proposition om att göra det straffbart att förneka Förintelsen och vissa andra internationella brott. Flera ministrar lyfte i samband med detta fram situationen för Sveriges judar.
– Att kriminalisera förnekande av vissa folkmord, som Förintelsen, är ett viktigt sätt att motverka antisemitism, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

Det är genom att göra vissa justeringar i lagen om hets mot folkgrupp som regeringen vill göra det förbjudet att förneka Förintelsen, en lag som väntas träda i kraft den 1 juli. Även andra internationella brott kan landa inom ramen för denna lagstiftning, där det i lagtexten anförs att det handlar om folkmord, brott mot mänskligheten eller krigsförbrytelser. En förutsättning för att det ska bli förbjudet att förneka andra internationella brott är att det måste finnas någon form av erkännande från en internationell domstol.

I propositionen som nu lagts fram står det också att det tydligt ska framgå att regleringen omfattar uppmaning till våld, samt att personer i de skyddade grupperna kan få rätt till skadestånd vid ett eventuellt hatbrott.

Demokratiskt fundament

– Det här handlar om att slå vakt om grundläggande värden som utgör fundament för vår demokrati, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i det pressmeddelande som regeringen har skickat ut.

– Med det här förslaget stärker vi skyddet mot och tar tydligare avstånd från kränkningar på rasistiska grunder, inte minst med antisemitiska motiv. Att enskilda brottsoffer i de skyddade grupperna kan få status som målsägande och därmed rätt till skadestånd är en viktig del i detta.

Även kulturminister Parisa Liljestrand (M) lyfter fram Sveriges judar i och med att lagtexten presenteras.

– Vi arbetar på bred front för att motverka antisemitism och för att öka kunskapen om Förintelsen. Utbildning är vårt bästa vaccin mot att historien ska upprepa sig men vi måste också göra allt vi kan för att möta den oacceptabla antisemitismen och förintelseförnekelsen här och nu, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Antisemitism måste kvävas

Socialminister Jakob Forssmed (KD), som även har ansvar för regeringens samarbete med olika trossamfund, säger att trossamfund redan har fått höjt bidrag för att jobba med säkerheten.

– Men vi får aldrig vänja oss vid tungt beväpnade poliser utanför synagogor, eller att föräldrar inte vågar skicka sina barn till judiska skolor och att gudstjänster ställs in. Antisemitismen måste kvävas långt innan den kan växa sig stark. Förnekande eller förvanskande påståenden om Förintelsen göder antisemitism och det är inte minst mot denna bakgrund som vi nu tar detta steg vidare, säger han.

Även jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) gör ett uttalande i och med att propositionen läggs fram.

– Vi har alla en uppgift att föra vidare minnet av Förintelsen och att motverka den antisemitism som fortsätter att manifesteras i dag. De senaste månaderna har antisemitiska hatbrott ökat kraftigt runt om i Europa. Att kriminalisera förnekande av vissa folkmord, som Förintelsen, är ett viktigt sätt att motverka antisemitism.

---

Fakta: Förintelsen

  • Förintelsen är ett begrepp som används av nazisternas folkmord på judar och andra grupper under andra världskriget.
  • Omkring sex miljoner judar uppskattas ha dödats av nazisterna, många i de koncentrationsläger som man byggt upp.
  • Även andra grupper som nazisterna ogillade dödades under Förintelsen, exempelvis romer och människor med funktionsnedsättningar.

---

Fler artiklar för dig