Nyheter

Åkesson anklagade KD-politiker vara ”självgod finborgare”

“Det är uppenbart att det var en öm tå för vissa företrädare för SD”, skriver Ebba Busch till Jimmie Åkesson

Den nybakade kristdemokraten Alice Teodorescu Måwe har satt känslor i svang, där hennes uttalande om att i den bästa av världar skulle det råda fri invandring blev startskottet till en numera ovanlig konflikt mellan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Allt började med en intervju i Dagens Nyheter. Alice Teodorescu Måwe berättar där om sin syn på invandring, att hon på ett filosofiskt plan är för fri invandring men att hon inser att begränsningar behövs. Detta följs upp av en rejäl känga mot SD, ett parti grundat av nazister och rasister som är emot invandring per definition.

– Jag har inget gemensamt med SD. Jag vill att Sverige ska fortsätta ta emot små Alicear, säger hon med hänvisning till sin egen invandrarbakgrund.

Självgod finborgare

Hennes uttalande fick SD-anhängare att börja koka. Partiets egen kanal Riks gick snabbt ut med ett karaktärsmord, flera SD-anhängare gick ut på sociala medier med sin kritik. Efter ett tag anslöt partiledare Jimmie Åkesson.

”Jag har alltid haft så ofantligt svårt för dessa självgoda finborgare”, skriver han på X.

”De som i all sin förnämlighet uttrycker lite lagom realism, men samtidigt är antingen för fina eller för ängsliga för att röra sig utanför de av det vänsterliberala etablissemanget bestämda ramarna.”

SD-ledaren nämner i sammanhanget inga namn, men att det är Alice Teodorescu Måwe han syftar på är uppenbart. Han skriver att det är ynkligt att ”finborgarna” använder den obildade pöbeln för att göra grovjobbet, för att sedan kunna peka finger åt dem och befästa sin position.

KD-ledarens replik

Hans inlägg fick i sin tur KD-ledaren Ebba Busch att gå ut med ett långt svar där hon försvarar Alice Teodorescu Måwe, inte minst för att hon på ett tidigt stadium såg det ohållbara med den migrationspolitik som tidigare bedrevs.

Ebba Busch skriver att om borgerligheten för femton år sedan hade fört en verklighetsförankrad migrationspolitik så hade ett parti som SD med nazistiska rötter aldrig kommit in i riksdagen.

”Det är uppenbart att det var en öm tå för vissa företrädare för SD. Men jösses vad de riktar sin frustration fel. De har den bakgrund de har. Kom över det nu. Vi har uppenbarligen kunnat göra det.” Ebba Busch passar även på att påminna om att SD själva skrivit en vitbok om sitt nazistiska förflutna.

Drar en gräns

KD-ledaren passar också på att göra en egen analys av olika partiers syn på invandring, att om man bara vill ha en stram migration kan man rösta på SD, vill man därutöver ha fokus på jobb och det svenska språket kan man rösta på M, men vill man också ha en djupare förståelse för värderingarnas betydelse, ”då är KD alternativet. Och man kan få det utan en främlingsfientlig bakgrund.”

KD-ledaren vänder sig också direkt till Jimmie Åkesson då hon konstaterar att Alice Teodorescu Måwe genom åren fått ta emot mycket hat och hot för sin linje i migrationsfrågan, så att kalla henne för en självgod finborgare som inte är beredd att göra grovjobbet är oacceptabelt.

”Så här får man inte hålla på – här drar jag en gräns.”

Fler artiklar för dig