Nyheter

Teologin om ”de sju bergen” får kristna att rösta på Trump

Det pågår en kamp om samhällets sju berg - enligt dominionismen måste kristna gå in och ta aktivt ta kontroll för att förvandla USA.

Kristna måste ta kontroll över “de sju bergen”, de sju olika sfärerna som finns i samhället. På så sätt kan man breda ut Guds rike på jorden. Bland evangelikala i USA används det här som en teologisk grund för att rösta på Donald Trump.

– Det här är något som fienden fokuserar på, för att kunna ta kontroll över samhället.

Predikanten Lance Wallnau använder en whiteboard för att förmedla sitt budskap och han har precis målat upp sju små berg i skuggan av ett större berg. De sju bergen representerar sju olika intressesfärer i samhället och hans budskap är att kristna ska gå in och ta över, berg för berg, för att på så sätt kunna styra samhället åt rätt håll.

Det sju bergen representerar familjen, religionen, utbildningen, medier, nöjesindustrin, affärsvärlden och slutligen också regeringen.

– Fienden har satt dit sina ledare, sina äldste, för att styra över dessa intressesfärer, säger Lance Wallnau.

Så ska det inte vara, snarare borde det vara kristna som har kontrollen. Grundtanken är att den grupp som kontrollerar toppen på varje berg kan sätta agendan som andra sedan följer. Precis som i Gamla testamentet, där Israels folk levde enligt Guds plan.

Lance Wallnau predikar med kraft och entusiasm, och det är lätt att dras med i hans iver, exempelvis då han säger att kristna inte ska nöja sig med att kontrollera vad som händer i den kyrkliga sfären, utan snarare ska gå ut och påverka hela samhället. Men han menar att det är en tuff kamp. För vem är det som just nu har inflytandet i Hollywood eller på Wall Street, frågar sig Lance Wallnau retoriskt? Eller Vita huset för den delen, vem är det som styr över politiken?

Hans uppmaning är enkel, och möts av hejarop bland åhörarna, kristna måste ta för sig och få kontroll över de sju bergen och på så sätt kan Guds rike få spridning på jorden.

Det här är en teologi som går under lite olika namn, Seven Mountain Mandate (de sju bergens mandat) är ett begrepp som används, andra väljer att kalla det för dominionism.

Lance Wallnau har predikat det här budskapet i över ett årtionde, och tankegodset har ytterligare några årtionden på nacken. Just den här predikan som hänvisas till ovan är från den 28 januari 2024 under ett besök på Living Word Christian Center.

I sin predikan säger Lance Wallnau inte direkt att man ska stödja Donald Trump, men hela tiden slängs det in små hintar om vad man förväntas att rösta på. Som hur Trump lyckades få in flera konservativa domare i Högsta domstolen, ett tydligt exempel på hur kristna lyckats påverka ett av de sju bergen.

– Det är alltid en strid över vem som återfinns i toppen på berget, som kan påverka alla andra, säger Lance Wallnau.

Pekka Mellergård: Lång tanketradition

En person som har tittat närmare på de här teologiska tankegångarna är Pekka Mellergård, läkare och tidigare rektor för Örebro teologiska högskola, bland annat i boken Hur kunde det gå så här långt?

Han säger att när det gäller läran om de sju bergen så bygger den på en längre tanketradition i USA, där flera krattat manegen för en person som Lance Wallnau. Inte minst handlar det om hur den evangelikala rörelsen började bli politiskt medvetna i slutet på 1970-talet, exempelvis med en lobbygrupp som Moral majority.

Tanken på USA som en kristen nation har en lång tradition, och läran om de sju bergen är ett exempel på hur det manifesteras i dag. Flera pastorer går att knyta till detta teologiska tankegods, en av de mer kända är Bill Johnson, pastor i Bethel, samt Loren Cunnigham, grundare av Ungdom med uppgift.

Kristen lagstiftning

Även inom politiken finns det personer som inspirerats av det här, exempelvis Ted Cruz och Josh Howley.

– Det är ganska enkelt att hitta citat från ledande politiker i USA där de säger att de vill påverka samhället med kristna värderingar, samt att lagstiftningen måste utgå från kristendomen, säger Pekka Mellergård.

På vilket sätt kan man koppla teologin om de sju bergen till stöd för Trump?

– Stödet handlar om att man uppfattar att Trump banar vägen för det som man vill åstadkomma. Det tydligaste tecknet är hur han sett till att Högsta domstolen fått nya ledamöter som beskrivs som konservativa, och som ett första steg på väg mot ett mer kristet samhälle var när Högsta domstolen upphävde Roe vs Wade.

Det vill säga den dom som tidigare gjorde att USA hade en nationell aborträtt. Numera är det upp till varje delstat att fatta beslut, en delseger för de evangelikala kristna som menar att abort borde förbjudas.

Pekka Mellergård

Pr-geni

Samtidigt menar Pekka Mellergård att stödet till Donald Trump bland evangelikaler är ganska komplext, det bygger dels på en längre tradition av politisk mobilisering, men också på skickligt agerande från huvudpersonen själv.

– Trump är ett pr-geni som lyckats sälja in sig till ledare inom den evangelikala rörelsen, han bjuder in pastorer så att de får be för honom, många tänker då att han måste vara en riktigt kristen person.

Det finns ett flertal andra viktiga symbolhandlingar som också går att peka på, exempelvis abortfrågan samt stödet till Israel.

I USA används begreppet kristen nationalism för att beskriva det evangelikala stödet för Trump, hur hänger det ihop med teologiska begrepp som dominionism?

– Jag uppfattar att begrepp som kristen nationalism och dominionism är något som analytiker sätter på den här rörelsen, det är inget som kristna själv använder, säger Pekka Mellergård.

Dominionism har exempelvis en något negativ klang, då det så uppenbart skrivs på näsan att en viss grupp ska dominera över en annan.

– Däremot är det flera som talar om begreppet seven mountains och använder det som argument för att kristna ska få ett större inflytande i samhället.

Vad är skillnaden mot Sverige, här används också argument för att kristna värderingar ska få större inflytande?

– Skillnaden är att man i USA bortser ifrån att alla människor i landet inte är kristna, samt att man är beredd att åsidosätta demokratin för att kunna genomföra sitt program. I Sverige säger man att det är viktigt att sprida kristna värderingar för att få människor att tänka annorlunda, i USA handlar det om att man via lagstiftning vill tvinga in människor i den här sortens övertygelser.

Pekka Mellergård har själv inte stött på någon som använder sig av begrepp som seven mountain eller dominionism i Sverige, även om det finns vissa grupper som han menar ändå inspirerats av det här tankesättet.

Kristen nationalism

Även Jacob Rudenstrand, från Svenska evangeliska alliansen, har studerat teologin bakom stödet till Trump. Han menar att inom den evangelikala rörelsen i USA är det en mindre gruppering som öppet använder sig av de sju bergens mandat.

– Men det är ett effektivt och pedagogiskt instrument, säger han.

– Det går också rakt in i den debatt som pågår om kristen nationalism och stödet till Trump.

Jacob Rudenstrand, vikarierande debattredaktör, Dagen.

Vissa vill dra det så långt att kristna med hjälp av den här teologin vill införa någon form av kristen teokrati, med Israel i Gamla testamentet som förebild. Jacob Rudenstrand menar dock att det är att överdriva, exempelvis har teologin om de sju bergens mandat i vissa sammanhang varit rent opolitisk, och främst fokuserad på missionsarbete. Han konstaterar att begrepp som kristen nationalism och dominionism också används som ett politiskt slagträ åt andra hållet, där man målar upp en nidbild för att skrämma bort folk från att rösta på Donald Trump.

Fler artiklar för dig