Kultur

Vibrerande musikglädje på Live at Filadelfia i Örebro

För en stund verkade de vattentäta skotten mellan det kyrkliga och sekulära suddas ut

Vad har Vasa Gospel, grammisvinnaren Amanda Ginsburg och Örebrosångaren Meadows gemensamt? Jo, alla delar scen på musikfestivalen Live att Filadelfia i Örebro.
Här förenas publik och artister av kärleken till musiken, och de vattentäta skotten mellan kyrkligt och sekulärt verkar för en stund suddas ut.

Örebro har de senaste åren utvecklat en stark livescenskultur och publiken verkar vara med på noterna.

Med inspiration från musikfestivalen South By Southwest i Texas är invånarna vana vid att sömlöst röra sig mellan livescener i staden. Den största festivalen äger rum i september, och kallas Live att heart. Den följs i januari av Folk att heart som hålls på små scener i hotellrum på Scandic hotell. Och nu, på tröskeln till våren: Live att Filadelfia, arrangerat av studieförbundet Bilda och Filadelfiakyrkan.

– Det här är ett komplement till de andra festivalerna. Men med tydligare betoning på tro och de existentiella delarna av livet. Vi vill ge musiker och publik en möjlighet att kunna träffas i en sådan miljö, säger Andreas Wistrand, en av arrangörerna.

Live at Filadelfia, Örebro.

Många olika uttryck

Att komma in i entrén denna bistra lördagskväll i mars är som att nästan golvas av vibrerande musikglädje. Endagsfestivalen är inne på andra året, men både viljan att uppträda och lyssna verkar vara stort. 140 medverkande artister, 100 volontärer och 270 biljetter är sålda.

– Vi vill skapa en scen för artister i kyrkan, och visa att den kan vara bred med många olika uttryck, säger Ida Hammarbacken, musikledare och kommunikatör i Filadelfiakyrkan.

För den som vandrar runt bland deltagarna är det slående hur sammanflätat kultur- och musiklivet är med frikyrkan i Örebro. Att många musiker fått sin skolning i frikyrkan är allmänt känt, men vid sidan om detta finns också berättelsen om musikernas uttåg ur kyrkan.

Det är viktigt att få fokusera på det musikaliska berättandet.

—  Andreas Wistrand

Men just i kväll verkar de vattentäta skott som på många håll kan finnas mellan den sekulära och kyrkliga världen vara utsuddade. Med ömsesidig respekt förenas deltagarna i kärleken till musiken, oavsett vilken väg som ledde dit.

– Det är viktigt att få fokusera på det musikaliska berättandet. Det tycker vi har varit särskilt viktigt, säger Andreas Wistrand.

”Frälsis och Svettis”

Några exempel: På Stora scenen uppträder Vasa Gospel från Stockholm, där en av deltagarna berättar om hur tron på Gud hjälpt henne i svåra stunder i livet. Körledaren Mikaela Häger säger att gospeln är deras sätt att tillbe Gud.

– Jag brukar säga att jag leder Frälsis och Svettis, tillägger hon, andfådd i ett mellansnack.

Men här hörs också livedebutanten Victor Lundberg som till vardags komponerar musik för plattformen Epidemic Sound. Han har fått en allt större följarskara på Spotify och Youtube, som älskar hans finstämda melodiska popmusik. Victor Lundberg berättar om hur föräldraskapet och kärleken till barnen gav honom inspiration att skriva låtar, och så har det fortsatt.

Live at Filadelfia, Örebro.

Inne i stora salen framför jazzsångerskan och flerfaldiga grammisvinnaren Amanda Ginsburg ”Romans på distans”, en sorts drömsk corona-bossanova tillsammans med Andy Fite. Stockholmskören By Grace med Daniel Stenbaek i spetsen genomför en bejublad gospelkonsert, och avslutar med en avskalad strof ut Bachs ”Jesus bleibet meine Freude”. Pär Lindberg, som gjorde Idol-succé med sin gospel 2021, håller knappast igen på sin scenenergi.

Kvällen avslutas med lågmälda Meadows, singer-songwritern Christoffer Wadensten som är ett självskrivet avslutningsinslag även på Live att Heart-festivalen under sensommaren.

Rasande fort

I kylan utanför kyrkan värmer sig några av besökarna framför en parkerad food-truck som serverar smashed burgers. En kväll med 140 uppträdande artister går rasande fort.

---

Fakta: Fler artister på Live att Filadelfia

  • Katarina Josephsson trio, FTLOMP, Anna Fogel, Lovisa Ellehammer, Twoincircle, Ageborg, Cecilia Mellberg, Sophia Snow, Fredrik Sturzenbecker med band, Brother from another mother och ALFA.

---

Fler artiklar för dig