Nyheter

Kyrka säger upp kontrakt med stadsmission i Skåne: ”Oerhört sorgligt”

“Jag förstår inte hur kyrkan tänker”, säger en besökare.

Svenska kyrkan i Malmö har valt att inte förlänga hyreskontraktet med Skåne Stadsmission. Risken är nu att många hemlösa och utsatta inte har någonstans att ta vägen.
– Det är oerhört sorgligt. Jag förstår inte hur kyrkan tänker som säger upp avtalet med detta stället som betyder oerhört mycket, säger besökaren Johannes Jazz till SVT Nyheter.

Stadsmissionen har haft sina lokaler på samma plats sedan 1990. I fjol fick de besked om att hyreskontraktet hos Svenska kyrkan inte skulle förlängas. Beslutet överklagades till Hyresnämnden, som gav Svenska kyrkan rätt. Därmed måste Stadsmissionen vara ute ur lokalerna i slutet av maj.

Fastighetschefen Lena Winbladh säger till SVT att andra lokaler har erbjudits, i Sankta Maria församling. Men Skåne stadsmission är inte nöjda med den lösningen.

– Det är en källarlokal som inte fungerar för vår verksamhet. Att få en lokal som inte är optimal med mycket högre hyra sätter oss i en svår situation, säger Sandra Grahn, socialchef på Skånes Stadsmission till kanalen.

Under två år har Stadsmissionen försökt lösa situationen med ny lokal, utan framgång. Utmaningen handlar om att både kunna ge akut hjälp med matutdelning och dusch. Men också att kunna erbjuda social rådgivning.

– Ett av kyrkans budskap är att Jesus tar hand om de fattiga och utslagna. Hur tänker kyrkan i detta fallet, frågar sig besökaren Johannes Jazz.

– Ja, nu är jag inte teolog. Jag är fastighetschef så den frågan skulle jag vilja skicka till någon av teologerna, säger Lena Winbladh, fastighetschef till SVT.

Vill inte kommentera

På frågan om hur hon känner inför att besökarna inte vet vart de ska ta vägen svarar hon:

– Pass.

---

Fakta: Skåne Stadsmission

  • Finns på tre platser i Skåne; Malmö, Kristianstad och Helsingborg.
  • Drygt 130 personer arbetar inom organisationen och 60 personer är volontärer.
  • Organisationen vill arbeta ”lyhört och proaktivt med människor i utsatta livssituationer, akut och långsiktigt. Vi ska försvara mångfalden, synliggöra samhällets orättvisor och få enskilda individer och organisationer att engagera sig för förändring.”
  • Källa: Skåne Stadsmission

---

Fler artiklar för dig