Nyheter

John van Dinther: Jag har krävt mycket av mig själv och andra

Stor intervju • “Det är min bön att mitt liv ska förlängas så att jag kan bli använd av Gud” • Startade New life i Stockholm • John van Dinther: Jag tror att jag blivit mjukare de senaste åren.

Församlingsgrundaren John van Dinther har drabbats av obotlig cancer. Läkarna ger honom några månader kvar i livet. Som mest. Men John känner att Gud har mer för honom.
Dagen har mött pionjären för ett samtal om höga krav, bibelsyn och viktiga relationer.

I oktober 2023 kom en svag John van Dinther – som haft blod i avföringen – in på akuten med ambulans. Väl framme fick han hjärtstillestånd tre gånger. Under läkarnas behandling av hjärtat upptäckte de den obotliga cancern i bukspottskörteln, men John fick inte veta det vid det tillfället. I stället fick han och frun Ineke beskedet några dagar senare när de själva läste Johns journal.

– Vi kunde se att de inte rekommenderade några behandlingar och då insåg jag att det är kört, enligt de medicinska värdena. Men redan på akuten hade jag känt att min tid inte är över. Jag sa till Gud att vill du att jag ska dö, okej, men jag tror att du har något mer.

John har redan lagt in en kalenderpåminnelse om att fira livet i oktober i år, ett år efter cancerbeskedet. Han gör vad han kan för att hålla hälsan uppe: försöker ha en positiv attityd, träna regelbundet på gymmet och stärka immunförsvaret genom en behandling i Tyskland – en behandling som han får hos sin svärson i Berlin som är läkare och arbetar med biomedicin.

– Det är min bön att mitt liv ska förlängas så att jag kan bli använd av Gud den tid jag har kvar. Sedan får vi se om det blir ett år eller 15 år, säger den i dag 68-årige John van Dinther.

John van Dinther, grundare av av New Life i Stockholm. Tidigare pastor och numera taxichaufför. Intervju med tidningen Dagen om Johns cancersjukdom.

Vad är det du känner att du inte är färdig med?

– Jag har till exempel varit mentor till en församlingsplantering i Ukraina som jag nu predikar digitalt i varannan vecka. Jag har också hjälpt många ukrainska flyktingar här i Sverige. Och så jobbar jag för större rättigheter för taxichaufförer i företag som Uber och Bolt.

Startade församlingen 1993

Vi sitter i Fridhemskyrkans nyrenoverade gudstjänstlokal i centrala Stockholm som är en av New Lifes församlingsplanteringar. New Life, som tillhör Evangeliska frikyrkan, startades av John och Ineke 1993 och John var pastor där fram till 2019. Redan från början var målet att den skulle vara en mångkulturell församling.

– Den skulle reflektera Stockholms verklighet och inte vara en liten bubbla av medelklass-svenssons.

John är helt klädd i svart. En vana han har sedan 50 år tillbaka. Färgvalet är en solidarisk påminnelse om de som lever i fattigdom och utanförskap, något som han själv har erfarenhet av.

Som barn till en alkoholiserad och våldsam pappa fick han en tuff start i livet i Nederländerna. När han 16 år gammal mötte Jesusfolket golvades han av Guds kärlek och livet tog en drastisk vändning. John och flickvännen Ineke, som också blev kristen, började ganska så snart själva evangelisera och när de några år senare gifte sig öppnade de hemmet för människor i behov.

– Vi bodde i Red light district i Utrecht och jag jobbade i ett kriscenter. Dessutom var många av mina tidigare vänner drogmissbrukare och när vi evangeliserade mötte vi människor som hade olika problem, de var en del av vårt liv.

John van Dinther, grundare av av New Life i Stockholm. Tidigare pastor och numera taxichaufför. Intervju med tidningen Dagen om Johns cancersjukdom.

Efter några år kände John och Ineke att de ville göra mer för Gud. De hamnade i Sverige och missionsorganisationen UMU. Där upplevde pingstpastorn Kjell Sjöberg att han fick ett ord från Gud till John, att han skulle arbeta med evangelisation och mission.

– Jag hade inte tänkt att jag hade någon speciell gåva för det. Jag hade ju jobbat mer själavårdande tidigare. Men okej, sa jag, då leder jag nästa missionsresa om ni vill.

Efter flera resor till Asien under 1980-talet hamnade de så till sist i Stockholm där de startade New Life.

Gudstjänst i New Life, Stockholm. John van Dinther. Lovsång. Predikan.

Sa upp sig 2019

John ger ett piggt intryck där han sitter på en stol vid ett av fikaborden i den gamla baptistkyrkan från 1904. Inget avslöjar att han har en dödlig sjukdom i kroppen. Det är nu fem år sedan han sa upp sig som pastor i New Life på grund av personliga omständigheter som gjorde att han inte längre kunde arbeta som pastor.

Han började i stället köra taxi och ganska så snart engagera sig för att taxiförare i den så kallade gig-ekonomin skulle få bättre villkor. Nyligen var han i Bryssel och protesterade mot nya EU-regler.

– Jag har hört att andra pastorer får en identitetskris när de slutar, men det fick inte jag. Jag har alltid känt att det jag gör, det gör jag för Gud.

Genom sitt engagemang för taxichaufförerna har han fått många nya kontakter.

– Jag har både kommunister och muslimer i mitt liv. Jag är väldigt imponerad av deras engagemang för människor som jag tycker att kyrkan skulle kunna ta lärdom av. Och nu när jag är sjuk är det många muslimska taxiförare som säger att de ber för mig. Det tycker jag är fint, även om jag inte förväntar mig så mycket när de inte ber i Jesu namn.

John van Dinther, grundare av av New Life i Stockholm. Tidigare pastor och numera taxichaufför. Intervju med tidningen Dagen om Johns cancersjukdom.

Ända sedan starten av New Life har John varit en förgrundsgestalt i församlingsplanteringsrörelsen. Moderförsamlingen i Alvik har startat nytt på flera platser, bland annat i Västerås, Göteborg och på flera håll i Stockholm.

Hur har du upplevt det att vara pionjär?

– Det har varit ganska jobbigt. När vi startade New life fick jag höra från flera kristna ledare att vi inte skulle tro att vi kunde lyckas i Stockholm. Men jag tänker alltid att allt är möjligt för Gud, även i den situation jag är i nu.

Hur tror du att andra människor har upplevt att jobba med dig?

– Det är nog väldigt blandat. Jag kräver väldigt mycket av mig själv och har automatiskt också krävt mycket av andra, även om jag tror att jag har blivit mjukare de senaste tio åren.

John van Dinther, grundare av av New Life i Stockholm. Tidigare pastor och numera taxichaufför. Intervju med tidningen Dagen om Johns cancersjukdom.

Ångrar du i dag att du varit så hård mot dig själv och andra?

– Visionärt ledarskap är alltid obekvämt, men jag ångrar det inte. Jag tycker det behövs mer av det. Om jag har sårat människor har jag alltid försökt bearbeta de relationerna. Jag tycker att det säger något att vi har varit samma gäng som jobbat tillsammans i många år och att flera av dem i dag leder våra arbeten. Sedan vet jag att jag inte är allas favorit.

2013 höll pingstpastorn Niklas Piensoho ett bibelstudium på Nyhemsveckan där han talade om att kristna ska välsigna människor även om vi inte håller med om deras livsval och åsikter. Det skapade en debatt i Dagen där John van Dinther skrev att kristna är kallade att gå in genom den trånga porten, till ett liv i total överlåtelse.

Han säger att hans teologi inte har ändrats så mycket genom åren, men att kärleken till människor alltid varit i centrum.

– Det viktigaste är att människor ska känna sig älskade och sen när de möter Gud blir det automatiskt förändringar hos dem. Jag känner många som inte står för den teologi som jag står för, men min uppgift är att älska dem och det är Guds ansvar att förvandla dem. Även om andra uppfattar att jag har en trång bibelsyn, så tror jag på en villkorslös kärlek till människor och inte fördömande.

Hur tänker du att församlingen ska tänka kring det här?

– Jag tycker att gränsen går vid ett offentligt ledarskap, sedan tycker jag att vem som helst ska vara välkommen.

John van Dinther, grundare av av New Life i Stockholm. Tidigare pastor och numera taxichaufför. Intervju med tidningen Dagen om Johns cancersjukdom.

Utanför Fridhemskyrkan lyser solen. John har nära till skrattet under intervjun och berättar rakt och sakligt om hur han tog emot beskedet om den obotliga cancern. Hur han efter att ha läst sin journal kallades till ett läkarmöte några dagar senare och fick det bekräftat. Hur han genast kontaktade sina barn och delade de dystra nyheterna.

Han berättar att han i dag har en bra relation med sina barn, men att det inte alltid har varit enkelt. Mycket arbete, många flyttar och skilda åsikter har skapat friktion i relationerna. Redan när John låg på akuten i slutet av oktober och hade tagit sig igenom de tre hjärtstillestånden visste han vad som nu var viktigast: att hans barn skulle veta att han alltid älskat dem, även när de inte varit överens.

– Jag vet att jag gett mycket till hela vår värld när jag kunnat, och ibland har det inte varit enkelt för dem. Så jag ville att de skulle kunna säga: ”pappa, vi vet att du alltid har älskat oss”.

Jag har sett hur man ber och ber och ber och det känns som att ingenting händer.

—  John van Dinther

Snart efter beskedet besökte han också sin 94-åriga mamma i Nederländerna.

– Hon trodde också att det var så allvarligt att hon aldrig kommer att se mig igen. Då tänkte jag att nej, du kommer att se mig igen.

John berättar att många personer har hört av sig och berättat vad han och Ineke har betytt för dem. Vissa offentligt på Facebook och en del privat. Och under lördagen anordnas en brunch i Fridhemskyrkan för att uppmärksamma vad de gjort för New Life.

Vad har varit viktigast i livet?

– Ingen av oss är fullkomlig, det räcker med ett dumt beslut för att tappa en hel del av det som var tänkt. Det har jag varit med om, man har gått genom berg och dalar. Där har jag fått väldigt mycket kärlek från familjen. Som pastor är man människa och att få uppleva att de förstår vad man går igenom och ha familjen som bas har betytt väldigt mycket.

John van Dinther, grundare av av New Life i Stockholm. Tidigare pastor och numera taxichaufför. Intervju med tidningen Dagen om Johns cancersjukdom.

Vad tänker du om möjligheten att bli helad?

– Jag har sett hur man ber och ber och ber och det känns som att ingenting händer. Och andra blir helade på ett ögonblick. Om Gud vill ha mig kvar då är jag här, om han säger att det är nog, då får jag väl gå hem.

Är du rädd för att dö?

– Nej, jag har varit väldigt lugn hela den här tiden. Tanken är för oss alla att när vi möter Jesus ska vi dö till vårt eget liv och jag känner att jag dött till mitt eget liv när jag mötte honom.

---

Fakta: John van Dinther

  • Gift med Ineke och har fyra barn som bor i Tyskland och Sverige.
  • Uppvuxen i Nederländerna och kom till Sverige i början av 1980-talet.
  • Pastor i New Life 1993-2019.
  • Drabbades av obotlig cancer i bukspottskörteln (fas 4) i slutet av oktober 2023.

---


Fler artiklar för dig