Nyheter

ALT startar pastorsutbildning för norra Sverige och Svenskfinland

Pastorn Helena Jakobsson: Vi behöver fler som kan och vill tränas för församlingstjänst i Norrland.

Frikyrkliga Akademi för ledarskap och teologi, ALT, startar ett nytt pastorsprogram med fokus på Norrland och Svenskfinland till hösten 2024. Ett av studiecentren kommer att ligga i Umeå, där man möts några gånger per termin. Men det går också att läsa i lokala hubbar i olika utbildningsförsamlingar.

Umeå och Östersund, liksom Vasa och Jakobstad i de svensktalande delarna av Finland, finns utmärkta som exempel på kartan när det nya pastors- och ledarprogrammet Norr presenteras.

Akademi för ledarskap och teologi, ALT, har Evangeliska frikyrkan, Pingst FFS och Svenska alliansmissionen som huvudmän och bedriver sedan tidigare ett fyraårigt pastors- och ledarprogram på flera orter i landet, med ett centralt campus i Örebro som nav.

Ihop med Pingst och EFK

Nu utvidgas alltså arbetet från höstterminen. Även i norr handlar det om en kandidatexamen i teologi, med ledarträning och mentorskap i församlingsmiljö. Utbildningen har tagits fram i samarbete med regionala samfundsledare för Pingst och Evangeliska frikyrkan samt med församlingsledare på den finländska sidan.

Umeå ligger centralt i regionen, med närhet till Svenskfinland på andra sidan Bottenviken. Men studenter har också möjlighet att läsa programmet i en lokal hubb, som i regel utgörs av en utbildningsförsamling. Förutom gemensamma utbildningsveckor varje termin ska undervisning och seminarier genomföras digitalt.

”Möter behov i Norrland”

Porträtt.

– Vi behöver fler som kan och vill tränas för församlingstjänst i Norrland. Kombinationen av fördjupande teologi och församlingsnära träning är jätteviktig. Det nya flexibla upplägget tar hänsyn till de särskilda utmaningar vår region har. Detta kommer verkligen möta ett behov, säger Helena Jakobsson, pastor i Pingst Örnsköldsvik, i ett pressmeddelande från ALT.

ALT:s rektor Ulrik Josefsson säger i samma pressmeddelande att Akademi för ledarskap och teologi vill träna ledare i Guds rike och både skapa flexibilitet och tydlig närvaro i församlingsmiljön i norr.

Fler artiklar för dig