Nyheter

Rekordmånga konfirmander möts i Mora: ”Fler unga söker mening”

600 ungdomar kommer träffas i Mora - allt fler konfirmeras i stiftet

Rekordmånga konfirmander besöker till helgen Mora och endagsfestivalen ”Fighting the darkness”. Arrangörerna räknar med att 600 ungdomar kommer att vara på plats för att fira mässa, delta i olika aktiviteter och dansa på laserdisco.

Det började som en musikfestival i Malung 2005 med några av den tidens största kristna hårdrocksband.

– Då kallades det “Malung midnight metal”. Det var ett evenemang där ungdomarnas musik fick stå i centrum och som gjordes för att möta den uppgivenhet som fanns bland unga, säger församlingspedagogen Dalle Dahlberg, som har arbetat med konfirmationsgrupper sedan 1989.

Efter några år flyttade festivalen till Mora och fick namnet ”Fighting the darkness”. Som namnet antyder hoppas arrangörerna att dagen, lördag 16 mars, ska bidra med ljus.

– Det handlar om att ta kampen mot det som är mörkt genom att göra positiva och roliga saker tillsammans, säger Dalle Dahlberg.

Dagen börjar med mässa i Mora kyrka innan ungdomarna tillsammans vandrar till Moraparken. Sedan blir det olika aktiviteter som bowling, musikverkstad, legobygge och systuga. Ungdomarna får också lyssna till den tidigare handbollsspelaren och debattören Linnéa Claeson, innan dagen avslutas med ett laserdisco.

Festivalen kommer i år att ha rekordmånga besökare.

Hur kommer det sig, tror du?

– Dels tror jag att det är fler församlingar i stiftet som åker hit. Sedan är det ju också fler unga som konfirmerar sig, säger Dalle Dahlberg.

Från 2022 till 2023 ökade antalet konfirmander i Västerås stift, där Mora församling ingår, från 877 till 1 031. Den positiva trenden gällde även Svenska kyrkan som helhet. Dalle Dahlberg tror att det osäkra världsläget gör att fler unga söker sig till kyrkan.

– Ju trasigare det blir i världen, desto fler söker mening. Gänget som går för att kompisarna gör det, de kommer oavsett. Men det är de som vill gå för att de är nyfikna och har frågor som gör att antalet ökar.

Festivalen "Fighting the darkness" i Mora.

Dalle Dahlbergs analys stöds av den rapport som Svenska kyrkan släppte förra året och som visade att allt fler konfirmerar sig för att de vill lära sig om Gud och kristen tro, och att färre konfirmerar sig för att det är tradition. Samtidigt uttryckte många konfirmander att de inte hade fått tillräcklig kunskap för att kunna säga ja eller nej till kristen tro.

Är det här något ni tänker på?

– Absolut. Förut så fick ju alla med sig grundläggande kunskaper i skolan. Så ser det inte ut i dag. Det skapar en längtan efter att få lära sig, säger Dalle Dahlberg.

---

Fakta: Fighting the darkness

  • En endagsfestival i Mora för konfirmander, den 16 mars.
  • Arrangörer är Västerås stift, Norra Dalarnas kontrakt, Svenska Kyrkans Unga Västerås stift och Sensus studieförbund.

---

Fler artiklar för dig