Nyheter

Polisen måste sättas in vid begravningar som rör kriminella gäng

Hot om hämndaktioner från gängkriminella drabbar även tjänstemän och präster, enligt Sveriges begravningsbyråers förbund

Striden mellan olika kriminella gäng gör att alla som medverkar i vissa begravningar kan anses stå under hot. Det säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör på Sveriges begravningsbyråers förbund, till P4 Örebro.
– Begravningarna är en form av facit av hur samhället ser ut och mår, säger han till kanalen.

På senare år har det blivit allt vanligare att polisen sätts in att bevaka vissa begravningar.

– Det har till och med varit polishelikoptrar som bevakar. Vi upplever det som lite obehagligt när det kommer åtskilliga polisbilar, framför allt att vi inte får veta innan att det är en högriskbegravning på gång, sa Lars Wetterlund, kyrkogårdschef för Norra enheten i Stockholm, till Sveriges radio 2017.

Från begravningsbranschens sida märker man nu att de så kallade högriskbegravningarna, som kräver någon form av bevakning, upplevs som otrygga även av dem som i sina yrkesroller hjälper till att genomföra förrättningarna. Det handlar om begravningar som sker i spåret av de olika gängkonflikterna i landet.

– Från och med, kan vi säga, sommaren 2023 så pratar vi om högriskbegravningar där alla som är med på en ceremoni, inte bara gästerna utan de som tjänstgör vid en begravning, har en farlig arbetsmiljö där det till och med krävs polisbevakning, eller minst vakter, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör på Sveriges begravningsbyråers förbund, till P4 Örebro.

Ulf Lernéus, förbundsdirektör i Sveriges auktoriserade begravningsbyråer.

– Som begravningsentreprenör, präst eller annan tjänstgörande är du utsatt, du syns ju hela tiden. Och det är liksom inte begravningsbyråns eller begravningsentreprenörens roll från början att gå och vara rädd.

Tvister mellan sörjande

Dagen skrev i slutet av förra sommaren om att många begravningar nu för tiden påverkas av tvister mellan de sörjande släktingarna. Det kan till exempel handla om att man inte är överens om hur begravningen ska se ut, eller om vilka som ska få vara med.

– Det vanligaste att bråka om är just att man inte vill att någon ska få komma. Man vill utesluta människor, sa Ulf Lernéus till Dagen, och tillade att problemen kan uppstå i lägen då det finns barn i olika äktenskap kring personen som har dött.

Fler artiklar för dig