Nyheter

Han bjuder in till öppen nattvard på stadens bibliotek

Ovanligt initiativ i Vetlanda • Pensionerad pingstpastor har genom livet sett hur vissa nekats ta emotnattvarden, i helgen vill han erbjuda alla att delta.

Den pensionerande pingstpastorn Roland Nelsson, 86 år, välkomnar alla som är i Vetlanda på lördag att delta i nattvardsfirande. Platsen är något oväntat bibliotekets hörsal.
– Den som frivilligt kommer till nattvardsbordet, den personen hälsar jag välkommen.

För några månader sedan fick han en idé, varför inte erbjuda nattvarden på ett enklare och mer tillgängligt sätt.

Många människor är trots allt döpta och konfirmerade, men de kommer sällan till kyrkan för att ta nattvarden. Så Roland Nelsson landade i att han ville flytta nattvardsfirandet ut från kyrkan för att göra det mer tillgängligt.

– Jag talade med kulturchefen i Vetlanda och frågade om jag kunde hyra bibliotekets hörsal till ett öppet nattvardsfirande. Han tyckte att det var bra, säger han till Dagen.

Alla välkomna

Sagt och gjort, lördagen den 23 mars blir det nattvard på Vetlanda bibliotek.

– Mitt på dagen när folk är ute på stan, då kan de smita upp till hörsalen i en halvtimme för att vara med och sjunga två sånger och sedan fira nattvard.

Jesus satte sig ner hos kvinnan vid Sykars brunn, då var det aldrig fråga om dop, utan det inrättades senare.

—  Roland Nelsson, 86

Roland Nelsson säger att vem som helst får komma.

Måste man inte vara döpt?

– Då säger jag att när Jesus satte sig ner hos kvinnan vid Sykars brunn, då var det aldrig fråga om dop, utan det inrättades senare. Jesus bryter mot alla sociala mönster och river alla konventioner. Han säger till sina lärjungar, lyft upp ögonen, skörden är stor, men det finns inga skördearbetare.

Så svaret är alltså nej, man behöver inte vara döpt, utan alla är välkomna.

Nekats nattvard

Roland Nelsson berättar sedan att han under sin tid som pastor stött på hur man nekat folk nattvarden, exempelvis när var verksam i Umeå.

– Jag kom ner i bänkarna med brödfatet och en man säger nej, min fru kan ta men jag får inte, för jag tillhör inte församlingen.

Mannen hade redan blivit nekad nattvard tidigare eftersom han var medlem i en annan församling. Roland Nelsson berättar att han blev alldeles perplex över en sådan regel, och det togs snart upp i församlingsledningen.

– Sedan plockade vi bort sådana dumheter.

Roland Nelsson har skrivit boken "Trots paragraf 6" som tar avstamp i när hans föräldrar, Bror och Kajsa, uteslöts ur Betelförsamlingen i Värnamo.

På samma sätt håller han nu ett öppet nattvardsbord, dit alla är välkomna.

– Den som frivilligt kommer till nattvardsbordet, den personen hälsar jag välkommen. Den som vill komma ihåg vad Jesus har gjort för mänskligheten ska få vara med och dela brödet.

Får stöd och förbön

Även om han gör det här på eget bevåg har Roland Nelsson tagit upp det här i den pingstförsamling där han är verksam. Han berättar att responsen blev positiv, och han har fått välsignelse och förbön.

Hur många som kan tänkas komma vet han inte, men blir det fem personer är han nöjd och glad, men Roland Nelsson hoppas att det blir fler, kanske uppemot femtio personer. Nattvarden kommer att ha en frikyrklig prägel, utan alkohol.

Roland Nelsson berättar att han hyrt bibliotekets hörsal vid tre tillfällen, där det öppna nattvardsbordet kommer att erbjudas en gång i månaden fram till sommaren.

– Detta kan vara en öppning för sådana som längtar efter något utöver det vanliga.

---

Fakta: Nattvarden

  • Nattvarden är ett viktigt inslag i kristen tro, men olika kyrkotraditioner ser lite olika på denna tradition.
  • Inom de historiska kyrkorna ses nattvarden som ett sakrament och en nattvardsmåltid måste ledas av en präst, medan lekmän kan få detta ansvar i ett flertal frikyrkor.
  • Vissa kyrkor har en tradition av sluten nattvard, där man enbart firar med människor som är döpta i enlighet med den egna kyrkotradition.
  • Andra kyrkor har öppen nattvard, där det inte är lika strikt vem som får delta.

---

Fler artiklar för dig