Nyheter

Kristen skola hade bara obehöriga lärare: Får föreläggande

Rektorn på Edenskolan: Det här är inget läge vi vill ha

En grundskola med kristen profil i Bollnäs får ett föreläggande av Skolinspektionen.
Orsaken är att inga av lärarna är behöriga.
Dessutom anser Skolinspektionen att skolan brister i vetenskaplig grund, något som tillbakavisas av rektorn.

Under några dagar i höstas gjorde Skolinspektionen ett besök på Edenskolan i Bollnäs. När myndigheten gick igenom personalens utbildningsbakgrund framkom att ingen som undervisar har lärarbehörighet.

– Det stämmer, och vi har jobbat aktivt med att försöka rekrytera behörig personal. Annonser har varit ute under hela hösten och det är fortfarande tjänster ute. Det här är inget läge vi vill ha, säger rektorn Philippe Bendayan till Dagen.

Undantagsregler

Han betonar samtidigt att de som jobbar har undervisat i många år och är kompetenta för sin uppgift.

– Det är beklagligt att de saknar formell kompetens i form av legitimation, men det finns undantagsregler i skollagen och det är dem vi har tillämpat just nu. Det saknas över lag lärare i hela riket, och eftersom vi är en mindre skola får det synligare konsekvenser, säger han.

Han hoppas på att validering av personalens kunskaper och komplettering av nödvändiga kurser kommer kunna göras inom kort. I Skolinspektionens intervjuer med de anställda framgår att flera av lärarna har varit anställda i andra roller, som matbespisning, städare eller assistenter innan de blev anställda som lärare. Detta har uppmärksammats av Lärarförbundets tidning Vi Lärare.

– Jag förstår inte varför de formulerat sig så. Det ger en missvisande bild. Vi har en person som jobbat som kock i köket, och som hjälpt till i hemkunskapen och sedan fyllt ut tiden med att städa, säger han.

”Brister i vetenskaplighet”

Utöver detta anmärker Skolinspektionen på att skolan brister i sin vetenskapliga grund.

”Bibliska myter om skapelsen, Adam och Eva eller Noa och floden presenteras som att de enligt Bibeln och kristendomen har hänt, utan att läraren har tagit ställning för eller emot”, skriver myndigheten och fortsätter:

”Lärare som till exempel möter uppfattningar om att jorden är platt eller att Förintelsen inte ägt rum behöver bemöta dessa åsikter med vetenskapligt grundad kunskap. Motsvarande gäller uppfattningar om att jorden inte är miljarder år gammal eller att bibliska myter som står i strid med vetenskapen, faktiskt ägt rum.”

”Vill inte värdera”

Philippe Bendayan tycker att Skolinspektionen grundar sitt resonemang på fördomar om religiös tro.

– Det är inte en lärares uppgift att utöver syftet och kursplanen för religionskunskap ta ställning för eller emot de olika religionernas berättelser. Det vore konfessionellt och utifrån barnkonventionens rätt till religiös tro kan inte en lärare stå och säga att detta inte har hänt, säger han.

---

Fakta: Edenskolan

  • Ligger på Gärdet i Bollnäs och har Bollnäs Bibelcenter som huvudman. Bollnäs Bibelcenter är del av Trosrörelsen, där även Livets ord ingår.
  • Skolan har omkring 40 elever och undervisar från förskoleklass upp till årskurs nio. Omkring tio personer är anställda.
  • På skolans hemsida står: ”Den kristna profilen påverkar inte undervisningen till art och sätt, utan handlar mer om den miljö i vilken verksamheten bedrivs.”

---

Fler artiklar för dig