Nyheter

Gemenskap och mångfald på Equmeniakyrkans Upplandsmöte

Tio församlingar bjuder in till samtal, bön och sång i Uppsala missionskyrka kommande helg

Medlemmar från Equmeniakyrkans församlingar i Uppland möts i Uppsala till helgen för att stärka gemenskapen och fylla på med kunskap, bön och sång.
– Det handlar om att boosta oss, och att visa upp mångfalden i vår krets, säger Torbjörn Bådagård, pastor och föreståndare i Uppsala missionskyrka, som står som värd för samlingen.

Församlingarna planerade sitt första Upplandsmöte som bäst när pandemin slog till, och datumet fick skjutas fram i omgångar. Till slut hölls mötet, i oktober 2022, och nu är det dags för en uppföljning.

– Vi har inte slagit så stort på trumman för det här utan syftet är att stärka gemenskapen mellan oss i bygden, säger Torbjörn Bådagård till Dagen.

Som arrangörer står tio väldigt olika församlingar, alltifrån Uppsala missionskyrka med 450 medlemmar till Skuttunge missionsförsamling med 30 medlemmar.

– Vi är en del av region Stockholm, men anordnas det något i till exempel i Södertälje så blir det inte så att folk härifrån åker dit. Nu har vi bjudit in lite utifrån frågan ”Vilka skulle ta sig till Uppsala för att gå till tandläkaren?”.

Sångdag för barn

Till den första Uppsalamötet kom ungefär 100 personer. Nu kan besökarna bli fler, eftersom man passar på att bjuda in till en sångdag för barn på lördagen.

Annars är fokus på flera valbara seminarier. Ett av dem har rubriken ”De ringastes like – Vad hände med frikyrkans starka antirasism?” Det leds av författaren Ola Larsmo, som i romanen Översten skildrar hur en svenskfödd baptistpastor tog till vapen mot slaveriet under inbördeskriget i USA.

Ungdomars psykiska ohälsa är temat för ett annat seminarium. Det leds av Pernilla Åsenlöf, professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på Uppsala universitet, och anknyter till Uppsala missionskyrkas arbete i den tidigare psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgrens anda.

Men också klimatarbete, föräldraskap, barns livsfrågor och kommunikation finns med som ämnen för seminarier.

– Sedan avslutar vi med en stor gemensam gudstjänst på söndag, där vi får uppleva hur det är att sjunga tillsammans i en fullsatt kyrka. Då får vi smaka på en mångfald av musikaliska uttryck från församlingarna, alltifrån högstämd orgel till brass och lovsång, säger Torbjörn Bådagård.

---

Fakta: Equmaniakyrkans Upplandsmöte

  • Inbjudande församlingar är Björklinge och Skuttunge missionsförsamlingar, Gredelbykyrkans församling i Knivsta, Lyckebokyrkans församling i Storvreta, Rodenkyrkan Norrtälje, Sätunakyrkans församling i Märsta, Uppsala baptistförsamling, Uppsala nissionsförsamling, Valsätrakyrkans folksamling i Uppsala, Österledskyrkans folksamling i Gamla Uppsala.

---

Fler artiklar för dig