Nyheter

Masskidnappningar i Nigeria - barn och kvinnor bortrövade

Peter Paulsson, Open Doors Sverige: ”Situationen blir extra besvärlig när kristna vet att de inte beskyddas i sitt eget land”

Två stora kidnappningar har skett i Nigeria, där kristna är bland dem som förts bort. Bakom illdåden står den islamistiska terrorgruppen Boko Haram.
– När kristna vet att de inte beskyddas i sitt eget land blir det besvärligt, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige.

Först kidnappades cirka 200 kvinnor och barn i ett flyktingläger i delstaten Borno i nordöstra delen av landet. Sedan fördes uppemot 280 skolelever bort av beväpnade män på motorcyklar i delstaten Kaduna. Några av eleverna var så unga som 8 år.

– Vi vet inte hur många av dem som blivit kidnappade som är kristna. Men detta följer ett mönster sedan tidigare där många kristna råkat mycket illa ut för Boko Harams härjningar, säger Peter Paulsson.

Boko Haram har under många år förföljt och terroriserat kristna i Nigeria. Och våldet mot kristna har trappats upp över tid.

– Det handlar inte om enstaka bortföranden. Attacker och kidnappningar har allvarligt förvärrats det senaste decenniet, särskilt i norra Nigeria där muslimer är i majoritet.

– Och nu ser vi tydliga tecken dels på att våldet blir allt mer målinriktat mot kristna, och dels på att det sprider sig söderut. Detta är mycket allvarligt eftersom kristna är i majoritet i landets södra del, förklarar han för Dagen.

Har regeringen reagerat på de två senaste kidnappningarna?

– Nej, inte vad vi känner till. Men vi vet sedan tidigare att Nigerias regering är senfärdig. Det blir sällan några konsekvenser för de grupper som begår den här typen av våldshandlingar, som inte prioriteras av polis eller militär, säger Peter Paulsson.

– Man får verkligen hoppas att regeringen kommer att ingripa den här gången. Jag lider med många kristna som plågas av terror och förföljelse i sitt eget land. Situationen blir extra besvärlig när kristna är medvetna om att de inte kan räkna med beskydd i sitt eget land.

Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors i Sverige, presenterar 2023 års "World watch list" på ett seminarium i riksdagen.

37 000 personer har dödats

Open Doors beräknar att fler än 37 000 personer har dödats sedan Boko Haram startade sina uppror 2011. Nigeria ligger på sjätte plats på Open Doors Watch List, som varje år listar i de länder det är farligast att leva som kristen.

– Vi uppmanar Nigerias president att snarast befria alla bortförda i dessa masskidnappningar, säger han

Fler artiklar för dig