Som första regeringsparti drar nu Kristdemokraterna en lans för att höja dagersättningen för asylsökande och ukrainska flyktingar i Sverige. I första hand vill partiet få in en höjning i vårändringsbudgeten, som presenteras den 15 april.
– 71 kronor om dagen är inte skäligt, säger riksdagsledamot Camilla Rinaldo Miller (KD), som påpekar att summan inte höjts på 30 år.
I januari röstade finansutskottet ned ett förslag från Centerpartiet om att fördubbla dagersättningen för ukrainska flyktingar. Nu vill Kristdemokraterna, som hittills enda regeringsparti, höja dagersättningen för både asylsökande och de ukrainare som är i Sverige med stöd av EU:s massflyktsdirektiv. Ersättningen ligger på som mest 71 kronor, en summa som inte höjts sedan 1994.
I första hand önskar partiet få till en höjning redan i vårändringsbudgeten.
– Man kan inte indexuppräkna allt, men det är något som inte stämmer när man inte har följt med kostnadsutvecklingen under så lång tid som 30 år. Så från Kristdemokraternas sida är det ganska självklart att det här behöver ses över, säger Camilla Rinaldo Miller, som tog plats i riksdagen som statsrådsersättare efter valet 2022.
Det är de ukrainska flyktingarnas situation, som belysts även i Dagen två efter Rysslands invasion, som har fått partiet att positionera sig gällande dagersättningen.
– Men för oss har det varit väldigt tydligt att man inte kan göra en förändring för en viss grupp, såsom ukrainarna, utan att det måste göras för alla, säger Camilla Rinaldo Miller till Dagen.
Tillgång till folkbokföring
Hittills har regeringen inte velat höja dagersättningen för någon grupp. I stället har man hänvisat till möjligheten att senare i år ge ukrainarna tillgång till folkbokföring och därmed det bredare trygghetssystemet.
Camilla Rinaldo Miller säger att frågan om höjd dagersättning är angelägen för partiet, men att den kan bli svår att baxa igenom i förhandlingarna inför vårändringsbudgeten.
– Om vi inte får med alla regeringspartier eller samarbetspartier nu, kommer vi ändå att fortsätta att ligga på. För inget har hänt på 30 år och 71 kronor om dagen är ingen skälig ersättning, säger hon.
– Men en budget handlar alltid om prioriteringar och faller detta så är det för att man inte anser att det tuffa ekonomiska läget tillåter det.
[ Sveriges kyrkor kräver höjd ersättning till asylsökande ]
Får följder för integrationen
Sofia Rasmussen är migrationspolitisk rådgivare vid Rädda barnen. Hon välkomnar att Kristdemokraterna vill verka för en höjd dagersättning.
– Vi hoppas att fler partier ska inse att vi inte kan ha en grupp i samhället som lever under så svåra förhållanden, säger hon till Dagen.
– Även om dagersättningen ska vara en kortfristig lösning så är det ett faktum att många asylsökande lever på den under en lång tid. Och i synnerhet för barn och ungdomar är det förödande att behöva leva i ekonomisk utsatthet. Det kan få stora följder för integrationen, eftersom det är en känd riskfaktor för stress och psykisk ohälsa.
Rädda barnen anser att dagersättningen bör höjas till på samma nivå som riksnormen för försörjningsstöd, vilken räknas upp regelbundet utifrån prisökningarna.
Det skulle ge en familj som i dag får 157 kronor per dag cirka 405 kronor att leva på, enligt en debattartikel i Dagens Nyheter av bland andra Rädda barnen.
Sofia Rasmussen påpekar att civilsamhället de senaste åren gjort allt mer för att kompensera den låga ersättningen.
– Som det är nu får flera organisationer gå in mer och mer när staten inte tar sitt ansvar för att människor ska ha en dräglig levnadsstandard.
---
Fakta: Dagersättning
- Asylsökande och personer som är i Sverige med stöd av EU:s massflyktsdirektiv är berättigade till en dagersättning. För närvarande uppgår den till maximalt 71 kronor per person och dag för en vuxen. Den som saknar inkomst och bor på ett av Migrationsverkets boenden behöver inte betala någon hyra.
- Under 2022 betalade Migrationsverket ut dagersättning till 65 545 personer, varav 37 751 har beviljats tillfälligt skydd genom massflyktsdirektivet.
- I genomsnitt var barnfamiljer, utöver de från Ukraina, inskrivna hos Migrationsverket 395 dagar för dem som beviljades uppehållstillstånd under 2022, och 1 393 dagar för dem som beviljades uppehållstillstånd efter överklagande.
---
[ Krönika av Elisabeth Sandlund: Vi behandlar ukrainarna i Sverige som något katten släpat in ]