Nyheter

Ny kristen tv-kanal börjar sända i Sverige

Sverigekanalen TV startades av utbrytare från Vision Sverige

Den nya kanalen, som fått namnet Sverigekanalen TV, skulle börja sända dygnet runt via satellit på måndagen. Flera medarbetare i Sverige har följt med den tidigare ledaren för Vision Sverige, från moderbolaget Visjon Norge och in i det nya projektet.

Dagen skrev tidigare i år om hur tv-chefen Gawdat Mtrious uppsägning skapade uppståndelse i Norge.

– Nu har barnet vuxit upp och vill bli oberoende, sa Gawdat Mtrious till Dagen när hans uppsägning blivit känd.

Han lämnade Vision Sverige, som han lett från Norge i tio år, efter att ha nekats att köpa företaget av de norska ägarna.

I ett pressmeddelande berättar den nya kanalen att flera församlingar tagit steget från TV Vision Sverige till Sverigekanalen TV, såsom Uppsala Pingst, Församlingen Agape och Göteborgskyrkan.

Detsamma gäller kanalens 30-tal medarbetare, varav många arbetar på frivillig bas. Bland de programledare som räknas upp är Zoran Kovacevic, Christer Roshamn, David Ekerbring, Mats Selander, Sofia Rydén, Merzek Botros, Emil Gillsberg, Irene Andersson och Sam Wohlin.

Gawdat Mtrious.

Sänder från tre studior

Kanalen uppger att den kommer att sända direkt varje vardagskväll från studior i Stockholm, Göteborg och Norrköping.

– Alla folkgrupper i Sverige behöver nås av evangelium på sitt eget språk. Vi kommer därför att ha program på en rad olika språk som arabiska, farsi, somaliska, kroatiska/serbiska/bosniska, spanska och engelska, säger Gawdat Mtrious i pressmeddelandet.

Där berättas också att Sverigekanalen TV:s dygnet runt-sändningar kommer att ske via distributören Allente.

Samtidigt fortsätter Vision Sverige att sända sina program.

Sverigekanalen TV:s sida på Youtube.

Namn med anor

Sverigekanalen är ett tv-namn med anor. År 1987 bytte TV2 namn till Sverigekanalen, för program som producerades utanför Stockholm. Namnet användes ända fram till 1996, då kanalen fick det nya namnet SVT2. Och i mitten av 2000-talet hade TV4-gruppen planer på en så kallad fri-tv-kanal i det digitala marknätet med namnet Sverigekanalen – något som dock inte gick i lås.

De största tv-kanalerna som siktat in sig på en kristen målgrupp i Sverige är sedan tidigare Kanal 10, TBN Nordic, Himlen TV7 och Vision Sverige.

Fler artiklar för dig