Nyheter

M och L vill få upp abortfrågan på EU-nivå

Kritiker menar att abortfrågan inte bör hanteras av EU-institutionerna

Grundlagsskydda aborträtten i hela EU. Det är frågan som Moderaterna och Liberalerna tänker gå till val på i sommarens EU-val.

”Den svenska abortlagstiftningen är ett föredöme och det bästa vore om den kunde gälla i alla EU:s medlemsländer.”

Så skriver Moderaternas toppnamn, Tomas Tobé, Josefin Malmqvist och Arba Kokalari i en debattartikel i Aftonbladet. Där är de tydliga med att de vill få upp abortfrågan på EU-nivå och att det borde bli en viktig valfråga i det stundande EU-valet.

Frankrike gick före

Förutom att ta upp Sveriges abortlagstiftning nämner de även Frankrike, som skrivit in rätten till abort i grundlagen – något som den svenska regeringen just nu också utreder möjligheten att göra. De tre moderaterna resonerar som så, att eftersom abort är en rättighet så bör den skrivas in även på EU-nivå, i unionens gemensamma rättighetsstadga.

”Tillgång till fri och säker abort bör, på ett eller annat sätt, råda i alla medlemsländer”, skriver M-politikerna.

L har samma linje

Även Liberalerna tänker gå till val med samma krav.

”Jämställdhetsminister Paulina Brandberg har drivit på i regeringen för att grundlagsskydda aborträtten i Sverige. Men vi vill gå längre. Därför vill Liberalerna – precis som Macron i Frankrike – grundlagsskydda aborträtten i hela EU”, skriver partiledare Johan Pehrson på plattformen X.

Olika syn i EU

Frågan är dock inte helt enkel. Abort hanteras på helt olika sätt inom EU:s 27 medlemsländer: från den fria aborträtten upp till vecka 18 i Sverige till abortförbudet på Malta. Att få alla länder att hålla en gemensam linje i abortfrågan blir alltså en utmaning. Moderaterna ingår dessutom i den kristdemokratiska EPP-gruppen i EU-parlamentet, där flera abortkritiska partier ingår.

Även Kristdemokraterna sitter i EPP och har länge haft åsikten att abortfrågan inte hör hemma på EU-nivå utan att det är upp till varje land att bestämma över sin lagstiftning. Den linjen drevs exempelvis av Lars Adaktusson, som fick utstå hård kritik för hur han röstade i frågor som rör abort under sin tid som EU-parlamentariker. När han kritiserades för att vara abortmotståndare svarade han att hans röstande i själva verket hade handlat om subsidiaritetsprincipen, det vill säga att abortfrågan ska hanteras på lägre politisk nivå än EU-nivå.

Redan i juli 2022 antog Europaparlamentet en icke bindande resolution där man menade att rätten till ”säker och laglig abort” borde skrivas in i EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna.

---

Fakta: EU-valet

  • I sommar är det EU-val och Sverige går till val den 9 juni.
  • Sverige har 21 platser som ska tillsättas i EU-parlamentet.

---

Fler artiklar för dig