Plötsligt stoppades Centrumkyrkan i Norrköping från att få lämna in sina kollektpengar till banken via ett kontanthanteringsföretag. Orsak: företaget uppfattade felaktigt frikyrkoförsamlingen som en stiftelse – och var orolig för penningtvätt.
Församlingens revisor och medlem, Henric de Koster har protesterat:
– Vi är en ideell förening som tillhör Equmeniakyrkan. Vi har aldrig varit en stiftelse, säger han till Dagen.
Centrumkyrkan i Norrköping har 250 medlemmar och en aktiv verksamhet. Många församlingar har gått över till Swish när det gäller kollektinsamlingar, men i Centrumkyrkan i Norrköping finns det också möjlighet att lämna kontanter i en kollektbox.
De insamlade pengarna från gudstjänsterna brukar läggas räknade i en försluten påse i ett bankfack hos företaget Loomis i Norrköping, som hanterar kontanter och ser till att pengarna från församlingen har förts vidare till Handelsbanken.
Församlingen ovetande
Men nyligen meddelade alltså företaget att Centrumkyrkan inte längre fick lämna in några kontanter. Orsaken var att församlingen ovetande stod registrerad som en stiftelse hos Skatteverket, men inte hos en annan myndighet där de borde vara registrerade. Detta skapade oro hos kontanthanteringsföretaget.
Kunde det vara något skumt med församlingen? En allt hårdare lag mot penningtvätt pressar företag och banker som hanterar pengar att agera snabbt om något verkar misstänkt. Församlingen hade ett organisationsnummer som börjar på siffran 8, och som hos Skatteverket bland annat används för stiftelser och fonder.
– Många äldre församlingar inom Equmeniakyrkan och Pingst verkar ha fått 8 som startsiffra. Jag har själv kollat upp flera organisationsnummer, säger Henric de Koster som nu är orolig för att fler kyrkor även ska stå med fel juridisk form utan att veta om det.
Vill varna äldre frikyrkor
För Centrumkyrkan i Norrköpings del har det ordnat upp sig. Henric de Koster kontaktade Skatteverket, som förstod att det blivit fel och kunde göra om deras juridiska beteckning till ideell förening, precis som det står i församlingens stadgar. Centrumkyrkan kunde också behålla sitt organisationsnummer oförändrat.
Efter en brevväxling med företaget Loomis godkände även de församlingen. Stoppet varade någon vecka och sedan kunde Centrumkyrkan återigen börja lämna in sina kollektpengar i kontanter. Henric de Koster vill nu varna andra äldre frikyrkoförsamlingar inom Equmeniakyrkan och Pingst så att de inte plötsligt får problem med banker och kontantföretag som känner sig pressade att agera mot penningtvätt.
– Kolla upp så att ni verkligen är registrerade som ideella föreningar, uppmanar han.
Juridisk form kan ändras
På Skatteverket menar Annelie Holmgren, sektionschef för avdelningen för föreningar och stiftelser, att det generellt inte här helt ovanligt att kyrkor är registrerade som stiftelser, bland annat i samband med att de ägde fastigheter förr i tiden. Ibland ändrar sig omständigheterna, och församlingen kan ha missat att anmäla det. Liksom en enskild handläggare på Skatteverket också skulle kunna göra fel, uppger hon.
– Uppmaningen allmänt är att en församling gör väl i att kolla upp att man är registrerad hos Skatteverket med rätt juridisk form. Vi kan som myndighet inte gissa oss till om något eventuellt inte stämmer, säger Annelie Holmgren.