I söndagens gudstjänst började en besökare att slåss i S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm. Prästen Johan Norén säger att det här bara är en av många incidenter, vilket är anledningen till att kyrkan infört en nolltolerans.
Tumultet som utbröt i inledningen av gudstjänsten har blivit omskrivet i en rad olika medier, där vaktmästaren Charbel Ayoub fick ett slag i ansiktet vid kyrkoentrén då han fört ut en man som var aggressiv.
Prästen Johan Norén var den som ledde gudstjänsten i S:ta Clara kyrka och han berättar för Dagen att händelsen inte är unik.
– Det här var heller inte den allvarligaste incidenten vi varit med om, berättar han.
– Vi lever med det här hela tiden.
Ville ha mat
S:ta Clara kyrka är känd för sitt omfattande sociala arbete bland hemlösa och utsatta. Baksidan är då att vissa personer som kommer till kyrkan är instabila, ibland även påverkade av alkohol eller droger.
I det här fallet kom mannen in i kyrkan och bad om att få mat, något han fått hjälp med tidigare via församlingens hjälparbetare, men något sådant var inte möjligt där och då.
Johan Norén befanns sig längst fram i kyrkan när det här inträffade och säger att det främst var människor som var lite sena och på väg in i kyrkan som såg vad som hände, där vaktmästaren Charbel Ayoub började blöda näsblod efter att ha blivit träffad av ett slag.
Men strax därefter var han, planenligt, med i gudstjänsten för att berätta mer om verksamheten.
– Han fick torka bort blodet från näsan innan han gick fram. Eftersom Charbel var så samlad blev det ett lugn.
Har infört nolltolerans
Polisen var snabbt på plats och gudstjänsten avbröts inte, utan Johan Norén berättar om att det var en god atmosfär inne i kyrkan där alla inte ens var medvetna om vad som hade hänt.
Men S:ta Clara kyrka har varit med om flera incidenter på senare tid vilket gjort att man agerat.
– Sedan några veckor tillbaka har vi skärpt vår nolltolerans mot provokativt uppförande, säger Johan Norén.
– Så om man inte följer de riktlinjer vi har så blir man avvisad.
Efter att den nya nolltoleransen införts berättar Johan Norén att de snabbt märkt en skillnad, fler barnfamiljer och även turister har kommit till kyrkan.
Ett bönens hus
Johan Norén påpekar att det viktiga är att människor ska veta att S:ta Clara kyrka är ett bönens hus där man förväntas att visa en viss respekt.
Hur ska man tänka när instabila personer dyker upp på en gudstjänst?
– Utmaningen för oss är att vi är belägna mitt i Stockholms centrum, mellan Plattan och Centralstationen. Vi är en kyrka som är öppen för alla, men samtidigt gäller tydliga regler, man är välkommen men man måste också respektera att det är ett Guds hus. Är du påverkad eller stör ordningen är du inte välkommen.
Samtidigt, säger Johan Norén, vill man att kyrkan ska vara en plats dit även de mest utsatta är välkomna och kyrkans uppgift är en önskan att Gud ska ges möjligheten att förvandla människors liv. Så även när någon stör så blir man inte portad från kyrkan för tid och evighet.
– Det är ganska vanligt i en sådan situation att man kommer tillbaka och ber om förlåtelse. Det här är människor i stor utsatthet, och många ibland oss som kommit in i kyrkan har gjort det på den här vägen.
[ Tumult vid gudstjänst i Stockholm ]
---
Fakta: S:ta Clara kyrka
- S:ta Clara kyrka är en kyrka som ligger mitt i Stockholm och har blivit känd för sitt omfattande sociala arbete.
- Församlingen är en EFS-förening, som är en inomkyrklig rörelse inom Svenska kyrkan.
---