Nyheter

Två hundra unga vuxna möttes i Saronkyrkan i Göteborg

Isabella Zackrisson, 26: Det behövs fler mötesplatser som den här i kyrkorna

Två hundra unga vuxna samlades i Saronkyrkan i Göteborg i helgen. En av deltagarna var Isabella Zackrisson som bor i Linköping.
– Det behövs fler mötesplatser som den här i kyrkorna, säger hon.

Konferensen anordnades av Svenska alliansmissionens ungdom, SAU, och Evangeliska frikyrkan. EFK hakade på efter att SAU arrangerade en första konferens för unga vuxna för ett år sedan.

Precis som förra året var det ett späckat program. Morgonbön, gudstjänster, seminarier, gudstjänster och en konsert stod på programmet. Förutom fikastunder, lunch och andra tillfällen att umgås och samtala med gamla och nya vänner.

– Jag var med förra året i Jönköping och tycker att årets konferens var ännu lite bättre. Programmet var lite mer strukturerat i år och det uppskattar jag, berättar Isabella Zackrisson som var en av deltagarna på konferensen.

Hon är 26 år och kommer ursprungligen från Bottnaryd i Småland där hon växte upp i en församling inom Svenska alliansmissionen. Sedan några år bor hon i Linköping där hon studerat till sjuksköterska.

– Sedan ett par år jobbar jag som sjuksköterska på en barnkirurgavdelning på universitetssjukhuset, berättar Isabella som på fritiden sjunger i gospelkören Revoice och är med i Life Center Church i Linköping.

Ger högt betyg

Bland de fyra valbara seminarierna på konferensen valde Isabella det som handlade om att försvara Bibeln och som hölls av Tobias Sunnerdahl som bland annat har skrivit en bok om de vanligaste argumenten för och emot kristen tro.

– Tobias var tidigare ungdomsledare i min hemförsamling i Ryd-Bottnaryd och jag var lite nyfiken på vad han skulle berätta. Han gav bra argument för att Gud har skapat världen och förklarade på ett bra sätt varför allt inte blivit till av en slump.

Isabella tycker att stämningen var hög över lag på konferensen, och ger den ett högt betyg. Hon värdesätter att det finns mötesplatser för unga vuxna i kyrkorna, och tycker det är viktigt att unga vuxna får utrymme i kyrkan.

Två personer står på scenen i en kyrka och leder lovsång inför en massa människor.

Utrymme är för övrigt namnet på dessa konferenser för unga vuxna, som alltså hölls förra året i Jönköping och i år i Göteborg. André Dahlquist på SAU är en av de ansvariga för konferensen. Han betonar att man vill förmedla en starkare tro på Jesus till de unga vuxna.

– Vi vill ge de unga vuxna verktyg för en tro som håller genom livets olika skiftningar. En viktig målsättning är att de ska få möta kraften i Jesus och formas till starka kristna, säger han och ser ingen motsättning i att på samma gång erbjuda en fin gemenskap.

Ett svårt steg

Det håller Jenny Jonsson, ledarutvecklare i EFK med fokus på unga vuxna, med om. Hon är en av de ansvariga för konferensen och framhåller behovet av att unga vuxna både ges möjligheter att möta varandra – och uppleva styrkan och kraften i kristen tro.

– Steget från en tonårstro till en vuxen tro som håller när livet blir komplext är svår för många som är uppvuxna i församlingar. Därför behöver vi i kyrkorna ta deras tankar och frågor på allvar. Och en sådan här konferens kan vara ett steg på vägen, förklarar Jenny Jonsson för Dagen.

Förutom ”Att försvara Bibeln – apologetik” hade de valbara seminarierna följande teman: ”Låt Bibeln bli levande – bibelmeditation”, ”Att höra Guds röst – en profetisk workshop”, samt ”Skapad för att skapa, när Guds ord får inspirera vårt skapande”.

En man står i en kyrka och talar till en massa människor.

Ni sköt ganska brett i ämnesvalet på seminarierna. Hur kommer det sig?

– Målet är att alla som kommer till konferensen ska hitta något som dom behöver. Och alla människor är ju olika. En del behöver utforska det logiska tänkandet i relation till tro, andra det kreativa, medan några behöver upptäcka det karismatiska, säger Jenny Jonsson.

Och André Dahlquist hoppas att det ska bli en ny konferens för unga vuxna nästa år:

– Vi kommer att utvärdera årets konferens, precis som vi gjorde med förra årets samling. Sedan får vi se hur det blir, men helt klart fyller detta ett behov hos många som vi vill svara upp mot.

---

Fakta: Utrymme – konferens för unga vuxna

  • Konferens för unga vuxna.
  • Hölls 8-10 mars i Saronkyrkan, Göteborg.
  • Arrangerades av SAU och EFK.
  • Några medverkande: Caroline Hultmar, Joel McInnes, Eleonore Gustafsson och Carl-Henric Jaktlund.

---

Fler artiklar för dig