Nyheter

Tumult vid gudstjänst i Stockholm - vaktmästare blev misshandlad

Hemlös man slog vaktmästaren i ansiktet • Vaktmästaren till Dagen: ”Jag tycker synd om honom”

En man uppträdde hotfullt och började slåss vid S:ta Clara kyrka i Stockholm. Händelsen inträffade i samband med en gudstjänst på söndagen, något Aftonbladet var först att rapportera om.

S:ta Clara i centrala Stockholm är känd för sitt starka sociala arbete. Församlingen är i ständig kontakt med många människor som befinner sig på samhällets skuggsida.

När gudstjänsten precis börjat på söndagförmiddagen kom en man som brukar få hjälp från S:ta Clara in i kyrkan.

Charbel Ayoub arbetar som vaktmästare i kyrkan, han har varit med i församlingen sedan 2017 och har S:ta Clara som sitt andliga hem. Han tog emot mannen.

– Han sa att han ville ha mat och när jag svarade att han inte kunde få mat just vid detta tillfälle blev han arg. Jag tog med honom ut, och fick en smäll i ansiktet av honom, berättar Charbel Ayoub för Dagen.

Charbel Ayoub kallade på hjälp från andra i kyrkan och de ringde polisen som kom till platsen. Mannen blev i det läget även hotfull mot poliserna och gav sig på dem.

Blev du skadad av slaget du fick?

– Nej, jag blödde lite från näsa bara. Det är ingen fara med mig. Jag mår bra, berättar Charbel Ayoub.

Han berättar att mannen ofta kommer till S:ta Clara kyrka och att de hjälper honom med mat, kläder och mediciner. Om anledningen till att mannen uppträdde aggressivt vid just detta tillfälle säger han:

– Den här mannen är hemlös, papperslös och det är inte svårt att gissa att han lider av för lite sömn och att han är hungrig. Jag tycker synd om honom. Han är i en mycket svår situation.

– Jag ber för honom och att han ska få den hjälp han så väl behöver. Många fler behöver hjälpa till för att lindra den stora nöd som finns i samhället, säger han.

Charbel Ayoub

Charbel Ayoub har inte polisanmält händelsen, men vad som händer med mannen är oklart. Eftersom han använde fysiskt våld även mot poliserna kan det bli efterräkningar för honom.

Är ni i S:ta Clara kyrkan oroliga att detta ska hända fler gånger och att våldet trappas upp?

– Nej, men vi märker att många fortsatt söker sig till oss. Människor som har det mycket svårt och som behöver en utsträckt hand och en varm gemenskap.

– Vi ser det inträffade som en attack från onda krafter mot det vi står för. Det är ingen tillfällighet att detta sker i samband med en gudstjänst. Vi ber till Jesus att detta ska bromsas så att ingen kommer till skada.

Han berättar att det varit lite oroligt vid S:ta Clara kyrka den senaste tiden, och det har till och med gått så långt att de tvingats avvisa några personer från kyrkan.

Var mannen som slog dig avvisad från kyrkan?

– Nej, det var han inte. Vi vill ge alla en ny chans, för det är de värda. S:ta Claras motto är ”Alla är välkomna men allt är inte välkommet”. Vi har nolltolerans mot både alkohol och droger.

– Vi beväpnar oss inte med knytnävar mot det onda, utan det är kärlek, kärlek och ännu mer kärlek.

Fler artiklar för dig