Nyheter

Påven om Ukrainakriget: Att förhandla är inte att kapitulera

Franciskus vill att Ukraina ska ha modet att föreslå förhandlingar med Ryssland

Ukraina borde ”visa mod och hissa vit flagg”, säger påven Franciskus i en intervju. Uttalandet kan tolkas som att påven tar parti för angriparen Ryssland i kriget mot Ukraina.

Ryssland börjar få momentum på slagfältet i kriget mot grannlandet Ukraina. Kriget är inne på sitt tredje år och Ukraina lider brist på ammunition, vilket innebär att ryssarna kan få övertaget, rapporterar AP.

Kanske är det mot den bakgrunden som påven Franciskus tar till orda. I en förinspelad intervju med den schweiziska tv-kanalen RSI som publicerades på lördagen, väljer påven att uppmuntra Ukraina att sätta sig vid förhandlingsbordet.

Franciskus uppmanar parterna som strider i Ukraina att ”förhandla innan saker och ting förvärras”. Den 87-årige påven får frågan om Ukraina, i ett läge där kriget håller på att förloras, borde hissa vit flagg – eller om det vore att legitimera Rysslands våld.

– Jag tror att de starkaste är de som ser situationen, tänker på folket och har modet att hissa den vita flaggan och förhandla, svarar påven i intervjun som gjordes för ungefär en månad sedan.

Ända sedan Ryssland angrep Ukraina den 24 februari 2022 har Franciskus försökt upprätthålla den neutrala position som Vatikanen brukar inta när konflikter och krig blossar upp runt om i världen.

Och även tidigare har påven lyft fram betydelsen av förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina, men han har aldrig använt termer som ”vit flagg” när han talat om Ukraina, enligt Reuters.

En skällande hund

Vatikanens talesperson Matteo Bruni förtydligar att påven endast använde sig av denna term eftersom den användes av den reporter som gjorde intervjun. Brunis förklaring kan ses i ljuset av den kritik som tidigare har riktats mot uttalanden som påven gjort.

Franciskus har bland annat sagt att Nato genom sin expansion österut ”skäller vid Rysslands dörr”, vilket AP rapporterade om i september förra året. Det uttalandet fick grekiska katoliker i Ukraina att känna sig svikna av Vatikanen.

Fred på egna villkor

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gång på gång framhållit att det invaderade landet måste få skapa fred på sina egna villkor. Det blir inga fredssamtal förrän ryska styrkor har lämnat Ukraina, har varit presidentens devis, skriver TT.

Men påven verkar vara övertygad om att förhandlingar är det bästa i den nuvarande situationen i kriget mellan Ryssland och Ukraina. Och han motiverar sin inställning genom att framhålla att den part som föreslår förhandlingar inte ger upp:

– Att förhandla är inte samma sak som att kapitulera.


Fler artiklar för dig