Nyheter

Emma Audas blir en av ledarna i ekumenisk kommunitet

Prästen Emma Audas: Vi ser oss framför allt som ett bönenätverk

Prästen Emma Audas blir ny vice preses för Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby utanför Linköping.
– Det känns väldigt fint att få ett större ansvar i en gemenskap som betyder väldigt mycket för mig personligen, säger hon.

Det är kommunitetsrådet som har utsett Emma Audas, men innan det är helt klart ska årsmötet bekräfta valet, vilket sker i sommar.

Emma Audas är känd för Dagens läsare bland annat som krönikör på ledarsidan. Hon är född och uppvuxen i Finland och prästvigdes 2012 för den Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Till Sverige flyttade hon och maken Patrik Hagman 2021, samma år som hon avlade prästlöften i Svenska kyrkan. Då hade hon redan varit engagerad i Ekumeniska kommuniteten under några år.

– En viktig delorsak till att jag och Patrik flyttade till Sverige från Åbo var Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby, berättar hon för Dagen.

Tidigare arbetade Emma Audas på Pilgrimscentrum i Vadstena som drivs av Svenska kyrkan. Numera jobbar hon med blivande präster och gudstjänstfrågor för Linköpings stift. Och det kommer hon att fortsätta med, eftersom vice preses är ett ideellt uppdrag.

– Jag kommer bland annat att vara ett stöd och ett bollplank till Jonas Eveborn som är kommunitetens föreståndare. Det innebär också att jag kommer att sitta i kommunitetsrådet, vilket jag inte gjort tidigare.

Tolv i rådet

Kommunitetsrådet består av tolv personer och har det pastorala ansvaret inom Ekumeniska kommuniteten. Utöver det finns en föreningsstyrelse som handhar ekonomin.

Hur känns det att få detta förtroende från kommunitetens ledning?

– Det känns väldigt fint att få ett större ansvar i en gemenskap som betyder väldigt mycket för mig personligen och som jag känner mig buren av.

– Även om frågan kom oväntat för mig, tänker jag att det handlar om att bekräfta ett engagemang som jag redan har, förklarar Emma Audas.

Treenighetens kapell, EKIBS nya lokaler i Bjärka-Säby, som leds av Jonas Eveborn.

Bön och liturgi

Första gången hon kom i kontakt med Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby var på Pilgrims höstmöte 2015. Sedan dess har hon varit på plats många gånger och har ett starkt engagemang.

– Det jag fastnade för var kombinationen av fromhet, genuin bön, ett liturgiskt språk, betoning av kraften i gudstjänsten, intellektuell skärpa och samhällsengagemang. Det är en vacker kombination av en kontemplativ och en karismatisk spiritualitet – passande för ett ekumeniskt sammanhang.

Från hela Norden

Majoriteten av kommunitetens medlemmar bor i Sverige, men många medlemmar bor även i de övriga länderna i Norden.

– Vi ser oss framför allt som ett bönenätverk. Det är många som sagt att när de ber i sin hemmiljö ser de framför sig en plats där många människor är förenade i bön till Gud samtidigt, berättar hon.

– Men vi är ingen församling utan våra medlemmar förväntas också vara engagerade i sina lokala församlingar på de orter där de bor. Det är en viktig sida av kommunitetens liv, säger Emma Audas.

Invigde eget kapell

Nyligen invigde kommuniteten ett litet kapell i Bjärka-Säby där de kan upprätthålla sin dagliga bönerytm och sitt regelbundna mässfirande. Men vid större möten och retreater behövs även andra lokaler.

– När flera hundra personer samlas behöver vi hyra in oss någonstans. Nu i veckan arrangerade tidskriften Pilgrim ett präst- och pastorsmöte som samlade 350 personer. Då hyrde vi in oss på Nya slottet i Bjärka-Säby och på Vårdnäs stiftsgård.

Installationen av Emma Audas som vice preses är planerad till en festmässa i Vårdnäs kyrka den 28 juli. Hon efterträder Liselotte J Andersson som haft uppdraget i sju år.

---

Fakta: Ekibs: Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby

  • Lekmannakommunitet som bildades 1996.
  • I sin nuvarande form sedan 2008.
  • Har drygt 200 medlemmar.
  • Medlemmarna kommer från olika kristna traditioner.
  • De lever efter en regel som uppmanar till daglig tidebön, eukaristisk måltid varje vecka, samt en årlig retreat.

---

Fler artiklar för dig