Nyheter

Samkönade vigslar skiljer kandidaterna åt i Skaras biskopsval

”Det är inte en principfråga utan en människosynsfråga för mig”, svarade favoriten i biskopsvalet

Nu har de sex kandidaterna i biskopsvalet i Skara stift frågats ut. En fråga som splittrar dem handlar om hur de ska förhålla sig till präster och diakoner som är emot samkönade äktenskap. Tre av dem svarade att de inte tänker välkomna prästkandidater med den åsikten ifall de väljs till biskop.

Måste alla präster i Svenska kyrkan vara villiga att viga samkönade par? Frågan har diskuterats fram och tillbaka i några års tid nu och på kyrkomötet har flera nomineringsgrupper pressat på för en ny ordning. Diskussionen förs också bland kyrkans biskopar.

Biskopsmötet har landat i en målbild, en förhoppning att alla kyrkans präster med glädje ska vara villiga att viga samkönade par, men samtidigt har man markerat att tvång inte är vägen dit.

Åke Bonnier

Biskopar markerar

Frågan har nu landat i Skara stift i samband med att en ny biskop ska tillsättas då stiftets nuvarande biskop Åke Bonnier är på väg att gå i pension. Sex kandidater var med under den hearing som hölls nyligen och samtliga kandidater fick svara på frågan hur de skulle reagera om de mötte en prästkandidat som vägrade viga samkönade par.

Två biskopar, Andreas Holmberg i Stockholm och Sören Dalevi i Karlstad, har redan markerat att de enbart välkomnar präster som är villiga att göra det. Ska nu ett tredje stift i Svenska kyrkan gå samma väg?

Olika åsikter

När frågan kom upp under hearingen i Skara visade det sig att de olika kandidaterna tyckte helt olika, efter att de frågats ut en i taget.

Alla fick samma fråga:

”Kommer du, om du blir biskop, att präst- eller diakonviga personer som är emot samkönade äktenskap?”

– Nej, svarade Ulrica Fritzson, den kandidat som i nuläget får ses som favorit då hon i nomineringsvalet fick 40 procent av rösterna.

– Jag tänker så här, jag är väldigt glad åt att biskopsmötet har bett kyrkostyrelsen att reda i den här frågan, för det är ett samtal som förts länge och vi har fattat ett beslut att vi inte ska diskriminera samkönade par som vill viga sig.

Ulrica Fritzon, kandidat till ny biskop i Skara stift

Samtidigt menade hon att det är svårt att veta hur man ska förhålla sig till frågan om samkönade vigslar när den ställs till prästkandidater, så nu gäller det att vänta in var kyrkostyrelsen landar.

– Men pressar du mig så säger jag nej, och skälet för det är att det inte är en principfråga utan en människosynsfråga för mig. Det är för att jag ska kunna se in i en människas ögon och stå för det beslutet när jag säger att ingen ska exkluderas.

Även biskopskandidaterna Stefan Hiller och Daniel Tisell gjorde liknande markeringar.

En stickfråga

Tre av de kandidater som gått vidare till biskopsvalet var av en annan åsikt, exempelvis Jan Eckerdal som i nomineringsvalet fick näst mest röster, nästan 20 procent.

– Jag kommer inte låta en stickfråga att avgöra, jag kommer att vilja ha en helhetsbedömning, svarade han på frågan om han kommer att prästviga en kandidat som inte kan tänka sig att viga samkönade par.

Däremot, fortsatte Jan Eckerdal, måste en blivande präst i Svenska kyrkan vara solidarisk med den inkluderande hållning som råder, det vill säga att kyrkan tillåter samkönade äktenskap.

– Jag skulle inte vilja viga någon som inte solidariserar sig med den ordningen.

Jan Eckerdal

Kandidaterna Karin Enerbäck och Esbjörn Särdquist landade i samma slutsats, att de helst vill att alla präster viger samkönade par, men att det viktiga är att göra en helhetsbedömning när man släpper fram en ny präst.

Beslut från 2009

Det var år 2009 som nuvarande äktenskapsordning slogs fast av kyrkomötet. Svenska kyrkan beslutade då att börja viga samkönade par, men samtidigt låta präster som anser att det är fel av teologiska skäl få slippa. Det är alltså den samvetsklausulen som på senare tid har ifrågasatts.

---

Fakta: Biskopsval i Skara stift

  • Den 6 mars hölls en hearing med de sex kandidater som gått vidare i biskopsvalet i Skara stift efter det inledande nomineringsvalet.
  • Själva biskopsvalet hålls sedan den 20 mars, med en eventuell andra valomgång den 3 april.
  • Biskopsvigningen sker sedan den 22 april i Uppsala domkyrka, då både Skara och Härnösand stift får nya biskopar.

---

Fler artiklar för dig