Nyheter

Fyra av tio svenskar tror på övernaturliga fenomen

Teologen Lasse Johansson: Det har pågått länge - och det ger kyrkorna en chans att samtala om kristen tro

Fyra av tio svenskar tror på övernaturliga fenomen, enligt en ny doktorsavhandling vid Uppsala universitet.
– Det visar att människor inte är tillfreds med en helt inomvärldslig tolkningsmodell utan söker andliga förklaringsmodeller, säger teologen Lasse Johansson i en kommentar.

Att tro på spöken, troll, ufon och andra utomvärldsliga fenomen är ingen udda företeelse som några få ägnar sig åt. Det visar religionsforskaren Cristofer Tidelius, som nyligen har disputerat på svenskarnas övernaturliga övertygelser.

Avhandlingen, som lagts fram vid Uppsala universitet, visar bland annat att 41 procent av vuxna svenskar tror på någon form av paranormala fenomen, det vill säga sådant som inte kan förklaras med normala vetenskapliga metoder.

– Det är glest mellan studierna och jag tyckte det var dags att uppdatera kunskapsläget om omfattningen av olika kontroversiella trosföreställningar som till exempel parapsykologiska förmågor och hemsökelser, säger Cristofer Tidelius i ett pressmeddelande.

Religionsvetaren och teologen Lasse Johansson, som är en av landets främsta kristna experter på nyandlighet, menar att siffran stämmer väl överens med de undersökningar och den forskning som gjorts tidigare på detta område.

– Att fyra av tio svenskar tror på övernaturliga fenomen är inte överraskande. Det ligger i linje med flera av de studier som gjorts tidigare, berättar Lasse Johansson för Dagen.

Han lyfter bland annat fram SOM-institutets undersökning från förra året, som bekräftar dessa siffror.

Flera studier bekräftar

En undersökning 2015 från Vetenskap och Folkbildning säger bland annat att 37 procent är övertygade om att paranormala fenomen finns medan 16 procent håller frågan öppen.

– Det är alltså drygt 50 procent som räknar med möjligheten av sådana företeelser, konstaterar Lasse Johansson som tidigare arbetade många år på Örebro teologiska högskola och Akademi för ledarskap och teologi.

Tror på astrologi

En annan undersökning av religionshistorikern Ulf Sjödin kom 1994. Där uppger 38 procent att de tror på tankeöverföring, 34 procent tror på kontakt med dödas andar, medan 55 procent är övertygade om att det finns människor som kan se in i framtiden.

– Och 1999 kom Sifo med en studie som visar att var tredje svensk tror att änglar finns och var fjärde tror på astrologi. Övertygelsen om en verklighet som vi inte kan se med våra ögon har alltså funnits i flera decennier i Sverige, sammanfattar Lasse Johansson.

Fler unga vuxna

Men även om tron på det övernaturliga har varit en realitet för många svenskar i åtskilliga år har en sak förändrats, enligt Lasse Johansson:

Lasse Johansson, religionsvetare.

– Tron på det övernaturliga har fått en ny synlighet via genomslaget för sociala medier de senaste åren, och genom att många unga intresserar sig för det övernaturliga.

Är det alltså fler unga som ägnar sig åt detta jämfört med tidigare?

– Ja, tidigare var det framför allt ett medelåldersfenomen. Nu är det fler unga vuxna som ägnar sig åt andlig vägledning med inriktning på nyandlighet än tidigare. De unga berättar om sina erfarenheter inte minst på Tik Tok.

Stora möjligheter

I Dagens artikelserie ”Nyandliga finner Jesus”, som publicerades nyligen, menade Lasse Johansson att kristna behöver våga samtalet med andliga sökare. Och den uppfattningen håller han fast vid.

Vad finns det för möjligheter för kyrkorna genom att samtala med andliga sökare?

– Den andliga öppenheten hos många svenskar innebär en spännande ingång för kristna att samtala med andliga sökare om Jesus och det kristna livet. Den chansen får vi inte missa, menar han.

– Hösten 2023 höll jag en föreläsning på Umeå universitet på temat ”Finns spöken?”. Många kom för att lyssna och efteråt var diskussionen livlig. Det är ett exempel på den öppenhet som finns för andliga frågor i samhället.

Beredskap i kyrkorna

Lasse Johansson anser att kyrkorna bör ta tillvara de möjligheter som ges att komma i kontakt med andliga sökare.

– Det bör finnas en beredskap i kyrkorna och bland kristna att dela med sig av sina erfarenheter. Personliga erfarenheter och det personliga vittnesbördet är en bra start på dialogen, det är en viktig valuta i samtalet om det övernaturliga.

– Många människor som ägnar sig åt det övernaturliga och experimenterar med det andliga får bakslag. Mitt i allt detta finns ett stort behov av troende kristna som kan visa på en väg till frihet och frid.

Doktorsavhandlingen har titeln ”Paranormal Sweden? Paranormal beliefs and practices in contemporary Sweden”. Den är framlagd av religionsforskaren Cristofer Tidelius vid Uppsala universitet.

---

Fakta: Ny avhandling

  • Bygger på en enkätstudie hösten 2020.
  • Skickades till 1 900 slumpmässigt utvalda personer.
  • Drygt 1 100 besvarade enkäten.
  • Fältstudier och intervjuer med 37 personer ingår också.
  • 41 procent av vuxna svenskar tror på paranormala fenomen.
  • Detta gäller 52 procent av kvinnorna och 37 procent bland männen.

---

Fler artiklar för dig