Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén döptes av sin farfar som var präst. Men kyrkan har han lämnat sedan länge. För Dagen berättar han om sin religiösa uppväxt, hur han vill återta regeringsmakten med hjälp av en ohelig allians, och varför han inte kommer att använda begreppet blåbrun i debatter med Sverigedemokraterna.
För att komma in till Daniel Helldéns kontor måste man passera hela Miljöpartiets kansli. Bland annat ett rum där Märta Stenevis namnskylt fortfarande hänger på dörren, språkröret som var tänkt att bli hans politiska parhäst.
– Det är fantastiskt roligt att vara språkrör, men det har varit lite rörigt och turbulent, erkänner Daniel Helldén om de drygt tre månader som gått sedan han valdes att leda partiet.
Han berättar att den planering som hade lagts upp tillsammans med Märta Stenevi har fått slängas i papperskorgen. Nu ska han föra ut partiets politik i skuggan av processen att utse ett nytt kvinnligt språkrör. Dagen har sökt upp honom både för att ställa frågor om vad han tror på, och vad han vill med politiken.
Tror du på Gud?
– Nej, det gör jag inte, svarar Daniel Helldén.
– Men jag kommer från en familj som var ganska religiös. Min farfar var präst och min pappa var mycket religiös. Jag gick i kyrkan typ varje söndag tills jag var åtta år.
Några djupare spår satte dock aldrig de regelbundna kyrkobesöken. Daniel Helldén förklarar att hans pappa dog när han var sex år gammal och hans mamma fortsatte att ta med honom till kyrkan ett tag även efter pappans död. Men någon personlig tro fick han inte med sig.
– Det fastnade inte hos mig, jag fick aldrig ihop det. Jag har heller aldrig haft behovet att vara religiös, säger han.
Men du måste rimligtvis ha blivit döpt som barn?
– Ja, det var min farfar som döpte mig.
Är du fortfarande medlem i Svenska kyrkan?
– Nej, och det har jag inte varit på typ trettio år. Jag tycker att om man ska vara medlem i kyrkan ska man också ha en gudstro, men det har inte jag.
Många andra, konstaterar Daniel Helldén, har kvar sitt medlemskap av slentrian eller för att man tycker att kyrkan gör gott, men själv lämnade han alltså samfundet i unga år.
Flera med kyrklig bakgrund
Daniel Helldén är inte ensam i MP:s toppskikt om sin bakgrund. Amanda Lind, som ses som favorit till att bli nytt kvinnligt språkrör, är prästdotter och nyligen avgångna Märta Stenevi växte upp i Svenska kyrkan som dotter till en organist.
Även om de själva inte är kyrkligt aktiva är det inte ovanligt att MP-toppar då och då gör jämförelser med sin gröna ideologi och kristna värderingar. Så också Daniel Helldén.
– Vi har våra solidariteter med kommande generationer, med djur och natur och alla människor. Det ligger ganska nära ett kristet budskap skulle jag vilja säga, utan att man behöver vara religiös.
Hur kan det komma sig att så få MP-toppar är kyrkligt aktiva?
– Jag vet ärligt talat inte hur många som är det. Men om man tittar på svenska folket i gemen är det få som uttrycker att de är troende, så är det också i partierna.
Planerna på att återta makten
Miljöpartiet sitter i dag i opposition och Daniel Helldén är tydlig med att det är en frustrerande sits. Han vill vara med och påverka, och för att göra det finns det bara en väg – att hamna i regeringsställning igen.
Han är också rakt på sak när det gäller vägen dit. Målet är att samtliga fyra oppositionspartier går ihop för att få till ett maktskifte, det vill säga ett samarbete mellan MP, S, V och C.
– Alla fyra partier som i dag är i opposition kommer sannolikt att behövas och det är bäst att alla är inne i regeringen, säger Daniel Helldén.
Det uppenbara problemet är att få Centerpartiet och Vänsterpartiet att omfamna varandra. Partierna brukar vara i luven på varandra och Vänsterpartiet hölls utanför inflytande förra mandatperioden via Januariavtalet.
Daniel Helldén vill inte tillbaka dit, utan drömmer hellre om en majoritetsregering.
– Det är bättre att förhandla inom en regering och komma överens där, säger han.
När jag debatterar med Johan Pehrson undrar jag om det går, de kanske också är förlorade.
— Daniel Helldén om ett potentiellt samarbete med Liberalerna
Vad hindrar Miljöpartiet från att samarbeta högerut?
– Att vi har regeringspartier som sitter tillsammans med SD och som har blivit något som de inte varit förut. KD och M har lagt sig mycket närmare SD, då går det inte att samarbeta.
När det gäller Liberalerna säger Daniel Helldén att det finns vissa motståndsfickor inom partiet som han hoppas ska kunna växa sig starka.
– Men när jag debatterar med Johan Pehrson undrar jag om det går, de kanske också är förlorade.
MP:s språkrör har tidigare använt begreppet blåbrun om Sverigedemokraterna, tänker du anamma den retoriken?
– Nej, jag är en politiker som ägnar mig åt att diskutera den förda politiken, det är viktigare än att fastna i olika begrepp.
Rent strategiskt, konstaterar Daniel Helldén, blir det också fel att slänga in begreppet blåbrun med dess associationer till nazismen.
– Använder man det begreppet så försvinner de politiska frågorna och man får snarare en diskussion om man får kalla någon det ena eller det andra. Då handlar det inte längre om att SD:s politik är helt hopplös.
Själv väljer han att kalla SD för högerpopulister under intervjun.
Kyrkan borde bli skarpare i att nå klimatmål
Flera trossamfund tar i dag klimatfrågan på allvar och Svenska kyrkan ligger i framkant genom att ha en färdplan för klimatet med mål att år 2030 vara klimatneutrala.
Hur viktigt är ett sådant initiativ?
– Jag skulle vilja säga att det är viktigt. Inte minst för att Svenska kyrkan en stor markägare och har många fastigheter, det har betydelse vad de gör, svarar Daniel Helldén.
– Men de borde bli skarpare för att nå sina mål. Kyrkan fortsätter ju med kalhyggesbruk.
Så trots kyrkans ambitiösa klimatmål är MP-ledaren inte nöjd. Han menar att Svenska kyrkan måste börja leva upp till sina egna ideal när det gäller hanteringen av skogen, och tycker att de borde kunna gå före och visa att de har ett annat perspektiv än de kommersiella skogsbolagen.
En annan fråga som berör kyrkornas klimatåtgärder handlar om att kyrkor på sina håll nekats att sätta upp solpaneler eftersom kulturvärdena på vissa byggnader anses för viktiga.
Är det rimligt?
– Alla kyrkor före 1940 är byggnadsminnen, prästgårdar likaså, så där får man tänka efter. För det finns en intressekonflikt där man i vissa fall inte får göra vad man vill av kulturhistoriska skäl, säger Daniel Helldén.
Han har själv skissat på en lösning.
– Om staten lägger en begränsning för att man har kulturhistoriska byggnader, då måste staten också kunna göra något för att kompensera.
Ett exempel är att en kyrka som nekas solpaneler på taket skulle i stället kunna få köpa in sig i en solpark någon annanstans och då få samma skatteförmåner som man annars hade fått. Daniel Helldén säger att han personligen lyfte frågan i valrörelsen, även om något skarpt förslag ännu inte lagts.
---
Fakta: Daniel Helldén
- Den 18 november valdes Daniel Helldén till Miljöpartiets manliga språkrör.
- Han är 58 år och har sin bakgrund som politiker i Stockholm, där han blev omtalad för att ha samarbetat högerut.
- Just nu pågår en process att även ta fram ett kvinnligt språkrör, efter att Märta Stenevi lämnat.
---
[ Därför avgår Märta Stenevi som språkrör för Miljöpartiet ]