Nyheter

Engelska kyrkan öronmärker 1,4 miljarder kronor mot slaveri

Engelska kyrkan och Justin Welby vill kompensera för sitt “skamliga förflutna”

Engelska kyrkan öronmärker motsvarande 1,4 miljarder kronor till en fond. Detta är ett sätt för kyrkan att betala tillbaka för sin aktiva medverkan till slavhandeln över Atlanten på 1700-talet.
Kyrkan hoppas att få hjälp av sponsorer och har som mål att samla in hela 14 miljarder till fonden.

Senast handlade det om att Engelska kyrkan lägger motsvarande 4,4 miljarder kronor på ett treårigt missionsprojekt, vilket Dagen rapporterat om. Detta trots vikande medlemssiffror och ett ständigt tal om kris.

Nu gäller det ett ekonomiskt åtagande som innebär att kyrkan reserverar 1,4 miljarder kronor som grundplåt i en fond. Den är ett försök att kompensera för kyrkans delaktighet i att slaveriet kunde pågå under många år.

Engelska kyrkans koppling till slaveriet går tillbaka till början av 1700-talet då Queen Anne´s Bounty, som var ett system som infördes för att öka inkomsterna för det fattigare prästerskapet i Engelska kyrkan, pågick.

För två år sedan publicerades en rapport som visar på kopplingar mellan Queen Anne´s Bounty och slavhandeln från Västafrika till Amerika. Under en period på 30 år transporterades 34 000 slavar över Atlanten under omänskliga förhållanden, skriver BBC.

Engelska kyrkans ärkebiskop Justin Welby, som också är den världsvida anglikanska kyrkans överhuvud, har sagt att kyrkan måste ”ta ansvar för att göra upp med vårt skamliga förflutna”.

Att Engelska kyrkan på detta sätt vill sona sin skuld bottnar i en rapport av den så kallade kyrkokommissionen som har hand om kyrkans ekonomiska tillgångar.

”En otillräcklig summa”

Hur stort kapital Engelska kyrkan har framgår inte. Men enligt kommissionen räcker 1,4 miljarder kronor inte särskilt långt. I rapporten heter det att den summan ”är otillräcklig”.

Kommissionen strävar efter att komma upp i mäktiga 14 miljarder kronor. Den hoppas på hjälp från olika finansiärer inom till exempel företag och näringsliv. Om detta är en rimlig målsättning återstår att se.

”Det är omöjligt att sätta ett pris på hur kyrkans inblandning påverkade slaveriets utbredning och hur mycket kyrkan tjänade på att medverka. Innan vetenskapen var det kyrkans teologi som rättfärdigade detta – och hur sätter man ett pris på något sådant?”

Det säger Kehinde Andrews, professor vid universitetet i Birmingham, i en kommentar till Engelska kyrkans initiativ.

Ska stödja entreprenörer

Men vad ska pengarna användas till? Fonden kommer att ledas av svarta personer. Och enligt Guardian ska pengarna bland annat gå till att investera i företag som leds av svarta personer. Och detta ska ske globalt, runt om i världen.

”Pengarna kommer att gå till människor i missgynnade svarta befolkningsgrupper. Den kommer att stödja entreprenörer, vårdgivare och kapitalförvaltare”, heter det bland annat i kommissionens uttalande.

Och inom Engelska kyrkan tycks det finnas en insikt om att pengar inte är tillräckligt för att sona kyrkans ”moraliska synd”, som kommissionen formulerar det.

Slaveriet lever kvar

– Inga pengar i världen kan fullt ut kompensera eller gottgöra för de århundraden som slaveriet pågick konstaterar kommissionens ordförande Rosemarie Mallett, som även är biskop i Croydon:

– Slaveriets påverkan lever kvar än i dag säger hon och tar hälsovård, mödravård, mental hälsa, utbildning och välstånd i största allmänhet – som ett bevis för att orättvisorna består också i vår tid.

– Med detta initiativ hoppas vi att även andra samhällsaktörer och institutioner ska våga genomlysa sitt förflutna så att de människor som påverkats får en bättre framtid” säger Rosemarie Mallett.

---

Fakta: Engelska kyrkan

  • Är statskyrka i England.
  • Leds av ärkebiskopen Justin Welby.
  • Ingår i den världsvida Anglikanska kyrkan.
  • Består av drygt 12 200 församlingar.
  • Har 16 000 kyrkor och 42 domkyrkor i totalt 42 stift.

---

Fler artiklar för dig