Nyheter

Iran avrättade två män för hädelse – koppling till Sverige

Fler dödsstraff verkställdes i Iran förra året jämfört med tidigare

För första gången på nio år genomförde Iran förra året avrättningar av personer som anklagats för hädelse. Det handlar om två män som ska ha spridit sin religiösa kritik mot landets teokrati på internet.

Iran är ett av flera muslimska länder som har dödsstraff på grund av hädelse inskrivet i sin lagstiftning, vilket också inkluderar människor som konverterat från islam. Men det är sällan personer som anklagas för att häda verkligen avrättas.

Förra året hände det dock, enligt en ny rapport från Organisationen för mänskliga rättigheter i Iran (IHRNGO). Två män hängdes för att de via plattformen Telegram hade kritiserat islam och förolämpat profeten Muhammed.

– De två ska bland annat ha spridit videor på koranbränningar utförda i Sverige. Jag är besviken på att det inte fick någon uppmärksamhet och inte ledde till någon internationell reaktion, säger Mahmood Amiry-Moghaddam från IHRNGO till Svenska Dagbladet, som var först med att skriva om rapporten.

De båda männen, Yousef Mehrad och Sadrollah Fazeli Zare, var själva uttalade ateister. De avrättades sommaren 2023.

Fler dödsstraff

Enligt IHRNGO:s rapport avrättade Iran minst 843 personer förra året, vilket är en ökning med 43 procent jämfört med året innan. För att få fram fakta har organisationen använt sig av källor inne i Iran, i och med att majoriteten av avrättningarna inte offentliggörs av myndigheterna.

Den vanligaste orsaken till att dödsstraff verkställs är narkotikabrott. Men Iran har också avrättat flera personer som deltog i de stora protesterna som bröt ut efter Mahsa Aminis död i slutet av 2022, den unga kvinna som dog i häktet efter att hon gripits för att inte ha haft på sig slöjan på ett korrekt sätt.

En av demonstranterna som fick sitt dödsstraff verkställt var 21-årige Milad Zohrevand som senare begravdes på en armenisk kristen kyrkogård efter att myndigheterna hade nekat en muslimsk begravning.

Svensk-iranier avrättad

Även en person med svenskt medborgarskap avrättades förra året i Iran: Habib Asyoud, som anklagades för att ha legat bakom en militärattack år 2018. IHRNGO beskriver att han fick sitt dödsstraff efter en skenrättegång. Habib Asyoud var aktiv i en politisk rörelse som vill att Irans arabisktalande minoritet ska få självständighet, en rörelse som Irans regim klassar som terrorister. Habib Asyoud kidnappades och fördes bort till Iran under ett besök i Turkiet.

Ytterligare två svenska medborgare riskerar att avrättas i Iran. Dels handlar det om Ahmadreza Djalali, som redan har blivit dömd till döden. Dels handlar det om Johan Floderus, som ställts inför rätta anklagad för spioneri. Åklagaren har yrkat på dödsstraff.

---

Fakta: Iran

  • Iran är en av Mellanösterns regionala stormakter, som sedan 1979 styrs efter en teokratisk modell, baserad på shiaislams läror.
  • Irans islamistiska styre kritiseras hårt för att bryta mot de mänskliga rättigheterna, och landet anklagas också för att ha ett finger med i spelet i flera av de konflikter som utspelar sig i regionen.
  • Bland annat stödjer Iran terrorgrupper som Hamas, Hizbollah och Houthirebellerna.

---

Fler artiklar för dig