Nyheter

Beslutet fattat – Israel får delta i Eurovision

Artisten Eden Golan själv tacksam över EBU:s beslut • Protester väntas i samband med tävlingen i Malmö

Artisten Eden Golan får tävla i årets Eurovision, efter att låttexten till det israeliska bidraget ändrats för andra gången. Men protesterna mot landets deltagande pågår fortfarande.

Israels medverkan i årets Eurovision, som hålls i Malmö, har varit ytterst omstridd på grund av det pågående kriget i Gaza. Två gånger har landet stoppats på grund av att EBU (European Broadcasting Union) tolkat låttexterna som politiska. De menar att det funnits vissa referenser till det pågående kriget i Gaza.

Den ursprungliga låten hette October Rain, med Dance Forever som alternativt bidrag. Nu har den första låten fått nytt namn, Hurricane, och ny text, och till slut fått EBU:s godkännande. Det är denna tredje textversion av samma låt som nu godkänts av EBU, vilket gör att Israel välkomnas in i tävlingen.

”Viktigare än någonsin”

Artisten Golan Eden visar själv stor glädje och tacksamhet då hon på sitt Instagramkonto reagerar på beslutet.

– Det här året är det viktigare än någonsin att vi får ta plats på scenen och representera vårt land med respekt, säger hon på sitt Instagramkonto, rapporterar Jerusalem Post.

Men allt är ändå inte guld och gröna skogar, för i flera läger finns det en stor ilska över att Israel får vara med i årets Eurovision. Här i Sverige har vi haft ett stort artistupprop underskrivet av drygt tusen artister och Vänsterpartiet har föreslagit att den israeliska tävlingsdelegationen inte ska få inresetillstånd.

I Belgien har två ministrar nyligen gått ut och krävt att Israel ska slängas ut från tävlingen, och de jämför landets agerande med Rysslands invasion av Ukraina.

Kan bojkotta

Island funderar på att bojkotta årets Eurovision på grund av Israels medverkan. Landet har nu utsett sitt bidrag, där artisten Hera Björk lyckades vinna uttagningen efter att ha besegrat storfavoriten Bashar Murad, en artist med palestinska rötter.

Med tanke på de återkommande demonstrationerna mot Israel på gator och torg, inte minst i Malmö, väntas det också bli en del protester på plats i samband med att Eurovision Song Contest hålls.

---

Fakta: Eurovision Song Contest

  • Årets final i ESC hålls den 11 maj i Malmö, där två semifinaler hålls dagarna innan.
  • Anledningen till att tävlingen hålls i Sverige är att den svenska artisten Loreen vann tävlingen förra året.

---

Fler artiklar för dig