En lättnadens suck i det politiska lägret, från vänster till höger. Natoprocessen är äntligen i hamn. Men Kristna fredsrörelsen vägrar ge upp sitt motstånd.
– För världsfreden är Natoanslutningen ett misslyckande, och för allas vår gemensamma säkerhet, säger Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna freds.
På torsdagskvällen var det klart: Sverige är nu fullvärdig medlem i Nato. Ungerns utrikesminister och Sveriges statsminister är i USA för att signera och lämna in de sista dokumenten. En lång process har därmed nått sitt slut. Men alla jublar inte.
Lotta Sjöström Becker på Kristna freds vill dra ut linjerna och peka på de långsiktiga konsekvenserna.
– Tror man att vapenmakt och hot om kärnvapen är svaret för en tryggare värld, då blir ju följden att gå med logisk. Men som fredsorganisation har vi siktet på fred. Det som händer nu är att vi blir del av att allt tydligare polarisera och distansera oss från omvärlden, säger hon till Dagen.
Men det är ju ökad säkerhet som är huvudargumentet för att vi går med i Nato. Hur ser du på det?
– Jo, men forskningen visar att när länder bygger starka band med grannar världen över, då tar man bort anledningen att angripa varandra. Men nu gör vi tvärtom.
– Vi vet att kärnvapen hotar hela vår existens. Det Sverige borde verka för är att kärnvapen förbjuds och skriva på deklarationen som ska förbjuda detta.
Svagt engagemang
Från kyrkornas håll har det varit relativt tyst när Sverige svängt från 200 år av alliansfrihet till att tydligt välja sida militärt.
Varför detta svaga engagemang, tror du?
– Visst har det protesterats, men jag tror att vi haft det bra så länge att vi förlorat vanan. Vi är som en otränad muskel. Och för att demonstrationer ska kännas meningsfulla måste det finnas politiska partier som lyssnar. Det upplever vi att de inte gör, säger hon.
Ändå känner hon inte att luften går ur Kristna freds i och med Natointrädet. Men man kommer inte driva frågan om att Sverige ska lämna militäralliansen.
– Vi kommer fortsätta hålla sikte på fred och rättvisa och utbilda i ickevåldets metoder. Vi tror att fredsteologin kommer bli en stor sak för kyrkorna i framtiden.
---
Fakta: Vad händer nu?
- Som Natomedlem blir Sverige en del av Natos kollektiva försvar och omfattas av ömsesidiga försvarsgarantier enligt artikel 5 i det nordatlantiska fördraget.
- När det så kallade anslutningsinstrumentet är överlämnat blir Sverige medlem i Nato. Sveriges flagga hissas bredvid de andra allierade vid Natos högkvarter i Bryssel och Sverige deltar fullt ut som medlemsstat.
- Källa: Regeringen.se
---
Grenholm: Ett tragiskt steg
Fredsaktivisten, författaren och teologen Micael Grenholm tycker att steget som Sverige nu tar är tragiskt.
– När Jesus säger att vi ska älska våra fiender är det inte ett uttryck för kapitulation och att låta onda makter härja fritt. Utan det är en fungerande strategi för att motarbeta orättvisor och förtryck. Forskning som gjorts vid Harvard visar att icke-våldsligt motstånd varit mer effektivt ju grymmare och mer hänsynslös som regimen har varit.
Grenholm är också orolig för att Sverige, i och med Natointrädet, går miste om möjligheten att vara en global röst för fred och mänskliga rättigheter.
– Men även om Sverige inte på samma sätt kan stå upp för mänskliga rättigheter som tidigare, så kan ju kyrkan göra det. Det är viktigt att kristna känner att kyrkan är Guds redskap för att vara kritisk till makten. Kyrkan ska vara en röst både för fred och rättvisa.
[ Slopat statligt stöd till kristna fredsrörelsen ]