Nyheter

Rysk raket nära träffa Zelenskyj under kyrkbesök

Greklands och Ukrainas premiärministrar hamnade i den ryska beskjutningen i samband med ett besök till en sönderbombad katedral i Odessa.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hade besök av Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis där de bland annat besökte en sönderbombad ortodox katedral i Odessa. Några hundra meter ifrån dem slog ryska raketer ned.

Volodymyr Zelenskyj har sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina för två år sedan haft en mycket utsatt position. Trots det har han vid ett flertal tillfällen besökt krigsfronten för att gjuta mod i de ukrainska soldaterna.

Men att han skulle hamna nära skottlinjen i samband med att Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis var på besök var förvånande. De båda var på plats i hamnstaden Odessa i södra Ukraina när ryska missiler slog ned i staden. Fem personer uppges ha dödats i attacken.

Själva vittnen

Zelensky och Mitsotakis ska själva ha kunnat bevittna den ryska beskjutningen och enligt uppgifter från CNN ska de ha varit omkring 500 meter bort från nedslagen. Grekisk media uppger att delar av den grekiska delegationen ska ha varit så nära som 150 meter.

– Vi såg attacken i dag. Det är uppenbart vilka har att göra med, de bryr sig inte om vem de träffar, kommenterade Volodomyr Zelenskyj efteråt.

Besökte kyrka

Zelenskyj hade tagit med den grekiske premiärministern till Odessa för att visa hur Ryssland skjutit sönder staden, bland annat besökte de den halvt förstörda ortodoxa katedralen. Grekland har lovat att hjälpa till med återuppbyggnaden av det ukrainska kulturarvet, och väl inne i kyrkan visades även upp en modell av hur den skadade katedralen skulle kunna återställas, där den grekiske ledaren bland annat fångats på bild då han gör korstecknet.

Grekisk historia

En viktig anledning till att Mitsotakis besökte just Odessa är att staden har spelat en viktig roll i grekisk historia. När det gäller den sönderbombade ortodoxa katedralen har den italienska regeringen tidigare lovat fem miljoner kronor till återuppbyggnaden. Katedralen träffades i ett ryskt anfall sommaren 2023, och Zelenskyj och Mitsokatis höll efter kyrkbesöket en pressträff framför den sönderbombade byggnaden.

---

Fakta: Rysslands invasiona av Ukraina

  • Det har gått drygt två år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes den 24 februari 2022.
  • Kriget har gått in i en fas där frontlinjen har legat fast, med få landvinningar för någon part.
  • Många bedömare pekar på att tillgången till vapen och ammunition kommer att bli avgörande för hur kriget slutar.

---

Fler artiklar för dig