Nyheter

Kyrkans kors borta från Frankrikes officiella OS-affisch

Kulturkriget har brakat loss i Frankrike efter att varken korset och franska flaggan fick vara med.

Högljudd kritik i Frankrike då såväl kors som fransk flagga saknas på den officiella OS-planschen. “Vi döljer vilka vi är”, säger en politiker.

Sommar-OS står för dörren och värd för denna stora idrottshändelse är Paris. Nyligen presenterades den officiella OS-planschen, signerad konstnären Ugo Gattoni.

Det är en färgsprakande bild med ett myller av detaljer, där alla OS-grenar är representerade på ett eller annat sätt. Men alla är inte nöjda. Inte minst handlar det om att korset som vanligen tronar högst upp på byggnaden Dome des Invalides saknas.

OS-planschen inför sommarens spel i Paris, signerad konstnären Ugo Gattoni berör då byggnaden Les Invalides kors inte är med.

Debatten rasar

I denna byggnad ligger den tidigare kejsaren Napoleon begravd och här inryms också ett kapell, vilket är till anledningen att det på toppen sitter ett gyllene kors. Nu rasar debatten för fullt i Frankrike, inte minst efter att flera högt uppsatta politiker gått ut och kritiserat OS-planschen. Förutom avsaknaden av ett kors handlar debatten också om att man saknar en fransk flagga på bilden.

“Att ta bort korset från kupolen på byggnaden är det senaste exemplet på ett mycket djupare problem”, skriver EU-parlamentarikern François-Xavier Bellamy, invald för högerpartiet Republikanerna, på plattformen X.

Där resonerar han sedan att det är olyckligt att Frankrike på det här sättet censurerar sin egen kultur, samt att det är nödvändigt att ha med sig sin egen historia när man blickar mot framtiden.

Längre högerut kommer liknande kritik från nationalistiska Nationella fronten.

“Vad är poängen med att hålla OS i Frankrike om vi ändå försöker dölja vilka vi är?”, frågar sig Marion Maréchal på plattformen X.

Inte verkligheten

Konstnären själv, Ugo Gattoni, har försvarat sig med att han inte försökt återge verkligheten exakt så som den ser ut. Utan han har snarare placerat ut flera kända franska symboler så att de ska kännas igen, samtidigt som de återfinns i ett surrealistiskt universum, rapporterar France 24.

Exempelvis har han målat Eiffeltornet rosa och låtit en tunnelbana åka igenom triumfbågen, vilket inte alls överensstämmer med verkligheten.

Trots denna förklaring så rasar kulturkriget vidare i Frankrike, där arga debattörer fortsätter att ifrågasätta OS-planschen med det bortplockade korset. Liknande debatter poppat upp lite då och då, exempelvis i Sverige där många ilsknade till efter att kyrkornas kors plockades bort på ett youghurtpaket med motiv från Grekland. Det slutade med att Arla gick ut och bad om ursäkt och satte tillbaka korset.

---

Fakta: Sommar-OS

  • Vart fjärde år arrangeras sommar-OS och år 2024 går spelen av stapeln i Paris.
  • OS hålls mellan den 26 juli och den 11 augusti och följs av paralympics som hålls mellan den 23 augusti och den 8 september.

---

Fler artiklar för dig