Nyheter

Kyrkan guidar till fössta tossdan i mass

I dag firar smålänningar den högst inofficiella småländska högtidsdagen med “massipantåta” • Kyrkan släpper minilexikon med uttryck som “De stå i tjökoåningen”, ”hede” och ”nattvad”.

Förra årets Facebookinlägg på fössta tossdan i mass blev en succé. I år följer Växjö stift upp inlägget med en ny kyrklig småländsk ordlista. Och givetvis får medarbetarna på stiftskansliet i dag njuta av nybakad massipantåta.

”Vi chunge fössta vessen i sallm fötti.” Det är en av fjorton nya meningar från Växjö stift som firare av den inofficiella småländska nationaldagen kan gå och tugga på i dag. Ett par andra är ”tjökan finns fö både ban och pannchonä” och ”de stå i tjökoåningen”. Förra årets inlägg, med ord som ”hede”, ”nattvad” och ”kånnfimand”, har över tusen kommentarer och nästan 4 000 delningar.

– Det hade vi inte väntat oss, det blev en glad överraskning. Ett stiftskansli har ju inte som ambition att göra virala inlägg, säger kommunikatören Charlotte Granrot Frenberg som tagit fram ordlistan tillsammans med kollegorna Sara Peterson och Emilia Lindstrand.

Facebookposten från förra året engagerade inte bara på själva nationaldagen, utan fortsatte att få kommentarer och delningar under året. Och inför årets fössta tossda i mass fick den liv på nytt. Även om de förstod att det skulle bli svårt att följa upp fjolårets succé, ville kommunikatörerna på stiftet bjuda på lite kyrklig småländska även detta år. Ett inlägg som också delats av Svenska kyrkans officiella Facebookkonto.

– Vi hade många ord på lager och ville göra en favorit i repris. Jag tänker att det är ett sätt att berätta om kyrkan, säger Charlotte Granrot Frenberg.

Bland annat får FB-besökarna ta del av en småländsk variant av bönen “Gud som haver”.

“Gud som hav banen tjä. Se te mig som liten ä. Vatt ja än i väden vände stå min lycka i Guds hände. Lyckan komme, lyckan gå. Du förblive fade vå. Amen.”

Hur firar ni på stiftskansliet?

– Det blir massipantåta till alla. Vi som jobbar här tycker själva att det är en rolig dag. Vi gjorde ett inlägg på intranätet att kolla Facebookinlägget och vi har hört kollegor skratta högt.

I kväll kröns nationaldagen med ett småländsk hockeyderby. Det är ingen högoddsare att den hockeyintresserade Växjöbiskopen Fredrik Modeus är på plats. Vem som går segrande ur striden återstår att se, om det blir Jönköpings HV 71 eller Växjö Lakers (eller ska vi säga “lejkes”).

---

Fakta: Smålands nationaldag

  • Det hela började som ett skämt i sociala medier, där några började skoja med den småländska dialekten och svårigheten att på ett rikssvenskt korrekt sätt uttala första torsdagen i mars.
  • I stället har ”fössta tossdan i mass” blivit ett begrepp och ett datum som ska firas med marsipantårta.
  • Numera kallas den här dagen skämtsamt för Smålands nationaldag och uppmärksammas av smålänningar på olika sätt.

---

Fler artiklar för dig