Komikern Björn Gustafssons mellanakt i den avslutande deltävlingen i Melodifestivalen har rört upp känslor, där flera anmälningar kommit in med uppmaning att granska programmets innehåll.
”En fruktansvärd kränkning för hela kristenheten”, skriver en anmälare till Mediemyndigheten.
Det blev en något annorlunda sång till mormor, då komikern Björn Gustafsson i lördags framförde sin mellanakt i Melodifestivalens sista deltävling i Karlstad. I stället, som brukligt är, sjunga om hur fantastisk mormor han har, valde Björn Gustafsson att framföra ett budskap från himlen som han påstod sig ha fått från sin morfar.
Sången han därefter sjöng var en beskrivning av hur eländig deras relation på jorden hade varit och hur skönt hans morfar nu hade det i himlen utan sin livspartner.
Hänvisar till Jesus
Flera har reagerat på att mormor själv satt i publiken och att man gång på gång fick se henne under denna nidvisa. Men det som framför allt upprört många är Björn Gustafssons hänvisning till Jesus. I sången låter han sin avlidne morfar beklaga sig över att mormor lät knivspetsarna peka uppåt i diskmaskinen.
– Jag har talat med Jesus, den j-n förstod mig precis.
Låten avrundas med att morfar önskar Mona ett långt liv, eftersom det kommer att bli ett helvete i himlen den dagen hon kommer dit och de ska återförenas.
Flera reaktioner
”Hej! Varför hädar man så grovt i solosång om Jesus och om himmelen och ‘helvetet’ där? Detta får mig som kristen att reagera. Det är så kränkande och dessutom i ett familjeprogram”, skriver en person som gjort en anmälan till Mediemyndigheten (tidigare känt som Granskningsnämnden för press, radio och tv).
Anmälaren är inte ensam.
”Fruktansvärd kränkning av mormor. Detta var ingen hälsning från himlen. Har man kommit till himlen är man inte elak för där finns endast kärlek och godhet”, skriver en annan person som också valt att anmäla inslaget.
Anmälaren lägger även till att Jesus inte är djävulen, och menar att formuleringen i låten är ”en fruktansvärd kränkning för hela kristenheten”. Sedan görs en jämförelse om islams profet Muhammed och att några liknande skämt om honom knappast skulle ha vågat framföras i Melodifestivalen.
En tredje anmälare som vänt sig till Mediemyndigheten kräver en ursäkt till alla kristna skattebetalare som är med och finansierar Sveriges television.
Dagens läsare reagerar
Även vi på tidningen Dagen har tagit emot mejl från människor som är kränkta av Melodifestivalens mellanakt.
”Jag tycker att det är nedvärderande. Det borde inte vara okej att använda namnet Jesus på ett så negativt sätt med en svordom före, i TV! Jag har själv mejlat SVT och ifrågasatt hur de kan tillåta det framförandet”, skriver läsaren Maria.
”Lördagens mellotävling var hemsk”, skriver läsaren Tommy i ett mejl.
Det han inte kan smälta är svordomarna och att himlen beskrevs som ett helvete: ”Fruktansvärt att säga så.”
Olika reaktioner
Anders Wistbacka är programansvarig för Melodifestivalen och säger till Dagen att SVT har fått såväl positiva som negativa reaktioner från tittarna.
– Vilket var precis vad vi förväntade oss.
Han förklarar att en komiker behöver få fria tyglar när det gäller att skriva skämt, även när det gäller ämnen som alla inte uppskattar.
Vad säger SVT till de tittare som tagit illa vid sig?
– Vi tar in humor i Melodifestivalen för att vi vill få vår publik att le eller kanske till och med skratta. Syftet är aldrig att håna eller kränka någon. Humor är till sin natur så att alla inte tycker att allt är roligt. Detta gäller framför allt humor som ligger på gränsen, säger Anders Wistbacka.
---
Fakta: Melodifestivalen
- På lördag är det final i årets upplaga av Melodifestivalen, där vinnaren kommer att få representera Sverige i Eurovision.
- För att få fram finalisterna har det hållits fem olika deltävlingar, senast i lördags då komikern Björn Gustafsson framförde en mellanakt som många reagerat på.
---