Nyheter

Avkragade biskopen vill nu ha tillbaka kragen

Har ansökt om att åter förklaras behörig att utöva vigningstjänst efter den historiska avkragningen 2022

Den avkragade biskopen Thomas Petersson har ansökt om att få tillbaka kragen. Men beslutet om hur det blir med den saken dröjer.

I ett historiskt beslut från ansvarsnämnden för biskopar avkragades Thomas Petersson i februari 2022, eller mera formellt: han förklarades obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst. Skälet var att han hade varit otrogen.

Det var första gången sedan Svenska kyrkan skildes från staten som nämnden fattade ett sådant beslut. Thomas Petersson fick därmed inte längre verka som präst och han fick lämna sitt uppdrag som biskop i Visby stift.

Längtar efter att vara präst

Nu vill Thomas Petersson få tillbaka prästkragen. Kyrkans tidning skriver att han i augusti 2023 lämnade in en ansökan till ansvarsnämnden för biskopar om att åter förklaras behörig att utöva kyrkans vigningstjänst.

I ansökan skriver Thomas Petersson om sin längtan efter att på nytt vara präst i Svenska kyrkan sedan en församling i Stockholm ”visat intresse för mig som tänkbar kyrkoherde”.

Kyrkorådets ordförande i den aktuella församlingen säger emellertid till Dagen att det var Thomas Petersson själv som visade intresse för kyrkoherdetjänsten.

Den tidigare biskopen uppger i sin ansökan att han har tagit hjälp av en ledarskapscoach och en terapeut. För själavård har han träffat en biskop emeritus, skriver han vidare.

Beslutet dröjer

Men huruvida Thomas Peterssons ska få tillbaka sin prästkrage kommer inte att stå klart förrän tidigast om något år.

När ansvarsnämnden för biskopar sammanträdde i januari beslutade den nämligen att vilandeförklara Peterssons ansökan, i avvaktan på en översyn av påföljderna vid obehörigförklaring av en biskop som just nu genomförs i Svenska kyrkan. Översynen pågår efter ett beslut av kyrkomötet 2022, skriver Kyrkans tidning.

Översynen ska slutbehandlas tidigast på kyrkomötet 2025, skriver tidningen. Det är alltså först därefter som nämnden ska fatta beslut i själva sakfrågan, det vill säga om Thomas Petersson ska få tillbaka prästkragen.

Berättade om svårigheten

I en intervju med Kyrkans tidning berättade Thomas Petersson nyligen om svårigheten i att, efter 30 års prästtjänst, inte längre få vara präst.

– Vem är jag och vem har jag varit? Skulle jag ha blivit präst över huvud taget, skulle jag ha blivit biskop? Om jag inte längre får vara en del av vigningstjänsten, hur ställer sig då trettio års prästliv, det som definierat hela mig, i relation till den tid som orsakade beslutet.

För Expressen berättade han nyligen vad han nu hoppas att kyrkan ska säga till honom:

– ”Vi behöver dig, Thomas.”

Fler artiklar för dig