Nyheter

Präst fick nya njurar efter vädjan till församlingen

”En tröst i sorgen” att församlingsbons bror kunde donera sina njurar till prästen, som behandlats med dialys i fem år

Tim O’Sullivan är kyrkoherde i en katolsk församling i Bensalem, Pennsylvania, USA. Efter fem år med dialys berättade han om sitt behov av nya njurar för församlingen. Sedan avled brodern till en av hans församlingsbor. Hans njurar visade sig passa kyrkoherden. För familjen blev donationen en tröst i sorgen, uppger tv-kanalen 6 abc.

Tim O’Sullivan har varit präst i Sankt Ephrems katolska kyrka i Bensalem sedan 2001. Men med början 2017 drabbades han av flera hälsoproblem och genomgick elva operationer under ett och ett halv år, rapporterar 6 abc.

Alla läkemedel han fick ta påverkade njurarna så pass att kyrkoherden måste behandlas med dialys under fem år. Det är en teknik som ersätter njurarnas funktion genom att rena blodet från slaggprodukter och olika giftämnen, men som på lång sikt kan överbelasta hjärtat genom övervätskning.

I november förra året beslutade sig Tim O’Sullivan för att hjälpa vården att hitta en, eller helst två, nya njurar. Han berättade om sin situation i församlingsbladet och förklarade att han sökte efter en donator.

Tim O'Sullivan i Pennsylvania fick livräddande njurar genom brodern till en av sina församlingsbor.

Bror till en församlingsbo

– Några i församlingen hörde av sig men accepterades inte som donatorer av det ena eller andra skälet, berättar Tim O’Sullivan för tv-stationen.

Men så avled 46-årige Albert Stanley efter flera strokes och en hjärnblödning på nyårsdagen. Han var bror till en av Tim O’Sullivans församlingsbor, Christine Moretti. Genom att titta i sin brors plånbok upptäckte hon att han anmält sig som donator och hörde av sig till sin kyrkoherde. Så snart läkarna kunnat konstatera att transplantationen hade förutsättningar att lyckas, utfördes operationen. Andra behövande fick Albert Stanleys lungor.

Tim O’Sullivan fick Albert Stanleys båda njurar, behöver inte länge gå på dialys och hoppas kunna läsa mässan igen i sin kyrka i april.

Prästen Tim O'Sullivan i Pennsylvania kramar om mamman till den man vars njurar han fått.

– Jag känner mig mycket ödmjuk inför att familjen fattade det här mycket generösa beslutet, när mamman var mitt uppe i den största sorg man kan tänka sig, säger han till 6 abc.

För Albert Stanleys familj ger det en viss tröst att veta att hans organ kunnat rädda flera människor till livet.

– Det var en tröst att veta att han på ett sätt skulle leva vidare genom andra. Men att veta att en av dem är del av vår församling, och har en plats i våra barns liv, det var väldigt meningsfullt för mig, säger Christine Moretti.

Fler artiklar för dig