Inrikes

Ny dom i ”snippafallet” – mannen döms till tre års fängelse

Mannen begick övergreppen mot den unga flickan i Frälsningsarméns lokaler

Den åtalade mannen i det så kallade ”snippafallet” fälls för två fall av våldtäkt mot barn. Domen kommer efter att Högsta domstolen förvisat målet tillbaka till Hovrätten för västra Sverige – som först friade mannen helt. Mannen begick övergreppen mannen i Frälsningsarméns lokaler.

Fallet väckte stor uppmärksamhet i februari förra året när Hovrätten för västra Sverige först friade mannen, eftersom den ansåg att det var oklart vad flickan hade menat med ordet ”snippa”.

Nu uppger Eva Ahlquist, hovrättslagman vid Hovrätten för västra Sverige, att domstolen anser att flickan har lämnat tillförlitliga uppgifter.

– Hon sa att mannen hade haft ett finger inne i hennes snippa och visade också med handen vad hon menade. Vi kom fram till att det hon beskrev var att mannen hade fört in sitt finger i hennes vagina, säger hon i ett pressmeddelande.

Mannen i 50-årsåldern döms nu till fängelse i tre år för två fall av våldtäkt mot barn. Mannen döms också att betala ett skadestånd på 140 000 kronor till flickan.

I Frälsningsarméns lokaler

Både mannen och flickan var aktiva i en lokal kår inom Frälsningsarmén. Det var i kårens lokaler som mannen begick övergreppen.

Frälsningsarmén har tidigare skrivit i ett mejl till Dagen att samfundet har nolltolerans mot övergrepp samt att ”vi är medvetna om att vi måste fortsätta kampen”.

Friades först

Advokat Ruth Nordström vid Skandinaviska människorättsadvokaterna var kritisk till den friande hovrättsdomen förra året.

– Jag anser att domen är helt felaktig och att det flickan beskriver med egna ord är att hon utsatts för en våldtäkt och att gärningspersonen borde dömts för våldtäkt mot barn, sa hon till Dagen då.

Ruth Nordström är grundare av Skandinaviska Människorättsadvokaterna, en advokatbyrå som riktat in sig på asyl- och migrationsrätt, mänskliga rättigheter och privatjuridik.

När den tidigare friande domen i hovrätten kom hade domstolen bara prövat om mannen gjort sig skyldig till den brottsrubricering som åtalet gällde: våldtäkt mot barn.

Men Högsta domstolen fann senare att det var fel av hovrätten att inte pröva ytterligare brottsrubriceringar – som till exempel sexuellt övergrepp mot barn. Målet återförvisades till hovrätten, som nu alltså dömer mannen till fängelse i tre år för det brott som han hade åtalats för: våldtäkt mot barn.


Mamman: Dottern är jättelättad

Mamman till brottsoffret säger till TV4 Nyheterna att hon känner sig ”lättad och lite skakig” efter den nya domen.

– Min man känner likadant. Dottern är också jättelättad. Nu kan vi fortsätta att bearbeta det här, och självklart inte sluta kämpa för andra barn i samma situation, säger hon till TV4 Nyheterna.

Även riksåklagare Katarina Johansson Welin är nöjd med domen.

– I det här fallet har den felaktiga handläggningen rättats till genom att Högsta domstolen undanröjde den tidigare domen och det är jag nöjd med, säger Katarina Johansson Welin i ett pressmeddelande.

Fler artiklar för dig