Nyheter

Säkerhetsexpert efter bidragsstoppet: ”Rysk-ortodoxa kyrkan hör inte hemma i SKR”

Sveriges kristna råd: ”Dialog är bättre än att klippa banden” • Rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige om Säpos larm: ”Absurt och ogrundat”

Nyheten om att rysk-ortodoxa kyrka i Sverige mister sitt statsbidrag borde bli ”en signal” för svensk kristenhet, menar Patrik Oksanen vid den säkerhetspolitiska tankesmedjan Frivärld.
Men Sveriges kristna råd anser fortsatt att dialog är bättre att klippa banden och isolera samfundet.
Rysk-ortodoxa kyrkans företrädare tillbakavisar Säpos larm att kyrkan används av Kreml – och menar att det finns andra medel för underrättelseinhämtning.

Det var efter ett larm från Säkerhetspolisen som Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) i torsdags meddelade att den har fattat beslutet att stoppa statsbidraget till rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige.

Trossamfundet ingår i Moskvapatriarkatet, som under ledning av patriark Kirill stödjer Rysslands invasionskrig mot Ukraina. Säpo bedömer att den ryska staten använder samfundet i Sverige ”som en plattform i syfte att bedriva underrättelseinhämtning samt annan säkerhetshotande verksamhet i form av påverkan mot Sverige och mot individer i den ryska diasporan i Sverige”.

Patrik Oksanen, senior fellow vid den säkerhetspolitiska tankesmedjan Frivärld, välkomnar SST:s besked.

– Det var på tiden. Det är ju inget nytt att Moskvapatriarkatet bedriver säkerhetshotande verksamhet och är djupt integrerat i vad Kreml håller på med. Därför var det också bra att Säkerhetspolisen var så tydlig i sitt yttrande att det inte lämnade något utrymme för missförstånd, säger han till Dagen.

Yttrandet från Säpo, och SST:s beslut att stoppa statsbidraget för 2024 till rysk-ortodoxa kyrkan, borde bli en signal för svensk kristenhet, menar han.

Patrik Oksanen, senior fellow vid den säkerhetspolitiska tankesmedjan Frivärld.

– Bara för att man säger att man är en kristen kyrka ska man inte välkomnas in i den ekumeniska kretsen. Det är inte fråga om en kyrka i den bemärkelse som vi känner kyrkor. Jag anser inte att Moskvapatriarkatet hör hemma i Sveriges kristna råd, säger Patrik Oksanen.

”Viktigt inte dra förhastade slutsatser”

Generalsekreteraren för Sveriges kristna (SKR), Sofia Camnerin, uppgav i februari för Dagen att SKR följde SST:s utredning i fråga om statsbidraget.

– Vi fattar självständiga beslut, men vi lyssnar såklart på vad myndigheter säger. Vilket beslut vi kommer att fatta kan jag inte svara på i det här läget, sa hon då.

Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd.

Misha Jaksic, ortodox präst och samordnare vid Sveriges kristna råd (SKR) för kontakten med de ortodoxa kyrkorna, säger efter SST:s beslut att han ser Säpos yttrande, som SST:s beslut alltså grundas på, som ”oroande nyheter”.

– Det är klart att det är väldigt oroande när det gäller ett trossamfund inom vår gemenskap, säger Misha Jaksic.

Misha Jaksic, ortodox präst och samordnare vid SKR för kontakten med de ortodoxa kyrkorna.

Han menar att det nu är viktigt dels att rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige kommer till tals och ger sin bild av Säpos yttrande, dels att SKR upprätthåller kontakten med samfundet.

– Det finns ingen anledning för mig att ifrågasätta Säpos bedömning. Men det är intressant att höra om det är en tongivande person i kyrkan som har haft de kontakter som Säpo pekar på, och hur kyrkan i så fall ser på detta.

Han framhåller också att den rysk-ortodoxa kyrkans patriarkat i Ryssland är ”närmast en imperiekyrka” med nära band till staten, medan kyrkan i Sverige lever under helt andra villkor.

– Här finns den lilla kyrkan i diasporan, som menar sig försöka överleva för att kunna fira sina gudstjänster och bedriva pastoralt arbete. Kan vi fortsätta ha en dialog är det bättre än om vi klipper banden och låter dem bli helt isolerade. SKR:s styrelse är helt enhällig i den uppfattningen. Det är viktigt att vi inte drar några förhastade slutsatser, säger Misha Jaksic.

Kyrkans svar: ”Absurt och ogrundat”

Dagen har utan framgång sökt företrädare för rysk-ortodoxa kyrkan för en kommentar.

Hur trossamfundet ser på Säpos bedömning framkom dock i ett möte som SST hade kallat kyrkans företrädare till. Under mötet, som hölls den 23 januari år i myndighetens lokaler i Alvik, tillbakavisade företrädare för trossamfundet anklagelserna. Det framgår av SST:s minnesanteckningar, som kyrkans representant i ett mejl till myndigheten beskrivit som i stort sett ”helt korrekta och utmärkt formulerade”.

Som Dagen rapporterade på måndagen bedömer Säkerhetspolisen att rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige används av den ryska staten ”som en plattform i syfte att bedriva underrättelseinhämtning och annan säkerhetshotande verksamhet i form av påverkan mot Sverige”, vilket VLT först rapporterade om.

Dessutom uppger Säpo att företrädare för rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige har haft kontakter med personer som verkar för de ryska säkerhets- och underrättelsetjänsterna i Sverige, och att kyrkan ”vid flera tillfällen erhållit betydande finansiering från den ryska staten”.

Kyrkans dekan Viktor Ljutnik menade under mötet att Säpos bedömning att kyrkan används av den ryska staten som en plattform för underrättelseinhämtning ”saknar konkretion, är absurt och ogrundat”. Han menade också att ”det med hänsyn till den tekniska utvecklingen i dag finns andra medel för underrättelseinhämtning, t.ex. via satellit”.

När SST 2022 inledde sin utredning om huruvida Moskvapatriarkatets rysk-ortodoxa kyrka i Sverige skulle fortsätta få statsbidrag, skrev kyrkans dåvarande ärkepräst i Sverige, Vitaly Babusjin, i ett mejl till myndigheten att kyrkan i Sverige ”står oförändrat fast i sin inställning till fred och fredsskapande åtgärder och fullt delar Sveriges grundläggande värderingar”. Han skrev också att kyrkan i Sverige ”stöder inte kriget i Ukraina, förespråkar inte våld, använder inte i sin verksamhet olika politiska motiv eller symboler som kan dela församlingsmedlemmar på nationell eller politisk grund, utan följer uteslutande andliga och fredsskapande mål”.

Brännande fråga också utanför Sverige

Hur den ekumeniska gemenskapen med Moskvapatriarkatet ska se ut har, sedan Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina våren 2022, varit en brännande fråga också utanför Sverige.

Kyrkornas världsråds generalsekreterare, Jerry Pillay, har sagt att det vore ”ett misstag” att stänga av rysk-ortodoxa kyrkan från världsrådets gemenskap.

– Just nu har ingen annan organisation den tillgång som Kyrkornas världsråd har. Vi är de enda som är inbjudna till Ryssland för att tala med Kirill. Om vi hade förlorat den möjligheten, vad hade vi då kunnat göra? sa han 2023 i en intervju med norska Vårt Land, som även publicerades i Dagen.

Jerry Pillay, generalsekreterare för Kyrkornas världsråd, tror på dialog mellan de ortodoxa kyrkorna i Ryssland och Ukraina.

Samtidigt stängde Jerry Pillay inte dörren för en möjlig avstängning av Moskvapatriarkatet i framtiden.

– Om dialog inte leder till framsteg, då måste vi överväga vad vi ska göra. Avstängning är inte uteslutet. För om något inte är i linje med vår kristna tro och lära kommer vi att uttala oss tydligt mot det. Det gör vi nu också. Samtidigt som vi är i dialog fördömer vi kriget.

---

Fakta: Säpos larm och SST:s beslut

  • Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) har under en tid utrett om statsbidraget till rysk-ortodoxa kyrkan, som ingår i Moskvapatriarkatet, ska stoppas. Säkerhetspolisen uppgav i ett yttrande till SST i december 2023 att den ryska staten bedöms använda rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige som en plattform för underrättelseinhämtning och annan säkerhetshotande verksamhet.
  • Rysk-ortodoxa kyrkans företrädare menar att Säpos bedömning ”saknar konkretion, är absurt och ogrundat”.
  • SST har nu beslutat att stoppa statsbidraget för 2024 till rysk-ortodoxa kyrkan. Mellan åren 2020 och 2022 mottog trossamfundet 737 755 kronor i statsbidrag.
  • I Sverige finns också en annan ryskspråkig ortodox kyrka – Kristi Förklarings ortodoxa församling i rysk tradition – som ingår i Konstantinopels patriark. Säpos bedömning och SST:s beslut gäller inte det trossamfundet.

---

Fler artiklar för dig