Det som såg helt omöjligt ut för ett och ett halvt år sedan är nu verklighet. Livets ords huvudpastor Janne Blom är tillbaka i sin tjänst efter den svåra mc-olyckan. Tacksamheten lyser igenom när han öppenhjärtigt berättar om erfarenheten av att få ett ofrivilligt rullstolsperspektiv på livet.
Nästan ett helt år har passerat sedan vi sågs på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Den här gången är Janne Blom precis hemkommen från jobbet. Just denna dag har han ägnat förmiddagen åt att ha möte med sina pastorskollegor för att sedan bli hämtad av rullstolstaxin som skjutsat honom hem till den numera tröskellösa villan några kilometer bort. Sedan december är han tillbaka i arbetslivet på 25 procent och känslan det ger honom kan sammanfattas i ett enda ord.
– Fantastiskt! Min stora glädje i livet just nu är att komma tillbaka till arbetet i kyrkan, att få träffa dem som jobbar där, bibelskoleeleverna och alla andra, säger Janne Blom.
Han njuter av att återigen få ägna sig åt själavård, vara förebedjare, planera gudstjänster och genomföra församlingens söndagar – allt sådant som ingår i pastorsjobbet. Det som han så länge upplevt vara sitt kall, men som han först trodde att olyckan hade ryckt ifrånhonom, men som han nu fått tillbaka.
– Tänk vad Gud är god, vad stark kallelsen är att den bär igenom alla djupa svårigheter. Att gå igenom en så svår prövning som jag har gjort är som att möta Gud på ett ännu vackrare, varmare, kärleksfullare, högre sätt än jag någonsin mött honom, säger han.
Tydliga framsteg
Energin i rösten är en helt annan än förra gången när vi möttes på sjukhuset. Då flöt talet mera långsamt och det var som att han fick leta efter orden. Den här gången porlar hans tal som en vårbäck, vid ett tillfälle med en sådan intensitet att jag måste be honom pausa och ta om för att jag ska hinna anteckna vad han säger. Jag ser det som en gott tecken och ytterligare ett bevis på de framsteg hans medicinska utveckling i övrigt vittnar om.
– Eftersom jag är ledande pastor leder jag pastorsteamet. Tanken är att jag under den här terminen ska kliva uppåt när det gäller arbetstid och testa hur mycket jag orkar, förklarar Janne Blom.
Mina tider är ganska fast knutna eftersom jag bara får sitta i rullstolen ett visst antal timmar. Sitter jag för länge får jag trycksår eftersom jag inte kan röra mig.
— Janne Blom
Arbetstiden är fördelad över två förmiddagar samt söndagen då han medverkar i församlingens gudstjänstfirande. Lite hemarbete med diverse mejlkontakter och annat framför datorn blir det också. Upplägget av arbetet hänger på hur det praktiska kring hans handikapp fungerar. I en vardag där man är helt beroende av andra är man inte själv om att sätta sina gränser.
– Mina tider är ganska fast knutna eftersom jag bara får sitta i rullstolen ett visst antal timmar. Sitter jag för länge får jag trycksår eftersom jag inte kan röra mig. Därför kommer det personal som lyfter mig ur stolen och lägger mig på sängen. Jag är helt beroende av vården och kan inte sköta mig själv, säger han och pekar på den psykiska brottningskamp han genomgått när han insett att han inte ens klarar att sköta sin hygien utan att ta hjälp av andra.
– När man är vuxen är man van att sköta sig själv. Jag vägrade först att acceptera situationen, men till slut måste man inse att det är bara ett läge nu.
[ Janne Blom: ”Jag måste leva helt för Gud, oavsett om mina ben funkar” ]
Minns när han fjällvandrade
Visst finns det stunder, medger Janne Blom, när han känner sig ledsen över sin situation. När han tänker på hur det var innan, före olyckan.
– Jag tränade, gymmade, fjällvandrade, reste och predikade. Där ser livet annorlunda ut i dag. Men det finns annat som lyft min tjänst nu. Min bönetid har till exempel skjutit i höjden. Genom åren har jag alltid jobbat mycket och funnits för alla, så det är klart att det påverkade min möjlighet att ta tid för bön och för Gud. Men det är något jag vuxit starkt i nu, säger Janne Blom.
Första gången han predikade efter olyckan var i juli förra året på Livets ords Europakonferens. Janne Blom hade tilldelas själva huvudkvällen på konferensen och han upplevde det som en stor prövning.
– Jag var så nervös. Jag var nästan lite halvskraj att kliva fram inför tusentals människor. Jag tänkte att det här kan gå åt skogen, jag kanske gör bort mig. Men Guds ande gjorde att jag kände mig bara lugn och trygg och jag tror att budskapet ”gick igenom”.
– Sedan dess har jag predikat flera gånger, men det har varit några steg tillbaka till att bli van att tala igen. Att rulla fram i rullstol, att hantera min hjärna som haft lite svårt med minnet. Alla bibelord som man kunnat utantill, till exempel. Så det har varit en ny tid för mig. Men det har varit glädjande hur min älskade församling har tagit emot mig. Att vara pastor på Livets ord är att vara så omsluten av folks kärlek.
Du kan inte bara säga: Gud kommer att fixa ditt liv, han ska välsigna dig. Sådana frikyrkliga svängar är totalt galet.
— Janne Blom
Vänster arm blir allt bättre
Det finns också tydliga ljuspunkter att lyfta fram när det gäller det fysiska läkandet. Janne Blom konstaterar att han har en hundra procent fungerande arm, den högra, och att det nu börjar hända positiva saker med den vänstra där läkarna för ett år sedan gjorde en omfattande nervoperation.
– Vänsterarmen börjar vakna nu. Jag kan dra ihop fingrarna. Nerverna börjar växa ihop och nästan varje vecka ser jag nya händelser. Så jag ser fram emot att ha två fungerande händer så småningom, säger den i grunden vänsterhänte pastorn.
Förstår andras lidande bättre nu
Janne Blom talar engagerat och innerligt om Guds godhet som tagit honom genom svårigheterna och gjort det möjligt för honom att fortsätta leva ut det som är hans livs kall. De svåra passagerna har utökat hans verktygslåda och gett honom insikter som hjälper honom att vara ett bättre stöd för människor i kriser av olika slag. En enda gång under vårt samtal blir hans röst skarp och det är när han tar upp lättvindigt bemötande av människor som lider.
– Du kan inte bara säga: Gud kommer att fixa ditt liv, han ska välsigna dig. Sådana frikyrkliga svängar är totalt galet. Man kan inte bara rappa fram några positiva ord, utan man måste förstå att människan går igenom en svår situation. Man måste kliva fram, lyssna, sörja tillsammans, gråta tillsammans. Vi ska ha god pastoral och kristen omsorg om varandra och den drabbade personen måste få uttrycka sin sorg. Men vissa kristna är inte alltid redo att höra de svåra sakerna.
– Men det betyder så mycket ibland att ha en person som sitter tyst och kramar ens hand. Det ger mycket mer kraft än bara fina ord.
– När jag möter människor i kris vet jag med säkerhet att jag kan förstå de människorna på ett helt annat sätt än tidigare. Att bruka min situation positivt är – och det är förfärligt svårt och smärtsamt att säga – men jag kan faktiskt förstå människors svårigheter och lidande, för jag har själv lidit.
Som pastor ligger det nära till hands för honom att dra en parallell till Jesu offerdöd och vad den betyder för alla människor.
– Kristus förstår oss för han har själv gått igenom lidandet på korset, alla spikar som trängde igenom hans kropp. Han förstår, han har gått igenom smärtan, lidandet, sorgen. Därför omfamnar han alla lidande människor och tar oss igenom vad som helst. Det är det vackra med Jesus. Han är en fantastisk frälsare som inte bara slänger in lite fina ord och klappar oss om ryggen, utan han lyfter oss upp och omfamnar oss, säger Janne Blom.
[ Så ”Livets ord-töntar” får hånas men samma kränkningar mot andra är hatbrott? ]
---
Fakta: Janne Blom
- Född: 1 september 1967.
- Familj: Gift med Sanna, fyra barn, tre barnbarn.
- Bor: Villa i Uppsalatrakten.
- Gör: Huvudpastor på Livets ord.
- Aktuell: Är tillbaka i tjänst igen efter den svåra motorcykelolycka han var med om i augusti 2022.
---
[ Sebastian Stakset: Min fru kunde se på mina ögon när återfallet var på väg ]