Förtroendet för tidigare nationella pingstledaren har gått sönder också hos ledningen för Västerås pingstförsamling. Daniel Alm blir arbetsbefriad med lön även fortsättningsvis, medan man för fortsatta samtal om arbetsrättsliga frågor. Styrelsen ber samtidigt om ursäkt för att de ibland använt felaktiga ordval i hanterandet.
VÄSTERÅS. Omkring 230 personer närvarade vid ett informationsmöte i Pingstkyrkan i Västerås på måndagskvällen, då församlingsledningen meddelade ovanstående. Dagen fick inte vara med på själva mötet, men hade direkt efteråt stämt träff med församlingens talesperson Wivecka Ljungh, vice ordförande i styrelsen, samtidigt som medlemmarna strömmade ut ur kyrksalen.
Daniel Alm har sedan 2006 varit pastor och föreståndare i Västerås, där han bor. Församlingen har cirka 1 300 medlemmar.
– Vi vill hitta den väg framåt som är bäst för alla parter, säger Wivecka Ljungh.
– Vårt gudstjänstliv har fortsatt nästan som vanligt. Men visst tär det här samtidigt på oss. Här finns sorg bland de inblandade, och funderingar och frågetecken, men också en vilja att gå framåt. Vi hade en god ton i mötet i dag.
”Inte förenligt med andlig ledare”
Den bilden bekräftas av ett par av de medlemmar som Dagen möter utanför kyrksalen efteråt. I det spända läge som råder, och där det finns olika åsikter, gick mötet ändå ganska väl, menar de.
Wivecka Ljungh uppger att det brutna förtroende som styrelsen i Västerås pingst känner handlar om den moraliska frågan utifrån två relationer som gått för långt, och som Daniel Alm själv har berättat om. Detta har också Pingst FFS pekat på.
– Det här är allvarligt och inte förenligt med vad vi kan förvänta oss av en pastor och andlig ledare, säger Wivecka Ljungh.
Upprättelseplan för Alm
Däremot har den oberoende utredning som efter anmälan gjordes på uppdrag av Pingst FFS, och som blev klar för ett par veckor sedan, inte visat på kränkande särbehandling eller trakasserier i lagens mening.
Församlingen i Västerås ska nu starta vad man kallar ett personligt upprättelseprogram för Daniel Alm ihop med Pingst – fria församlingar i samverkan (FFS), meddelades det på måndagskvällens möte. Tre pastorer från den referensgrupp som finns kring den nationella föreståndaren är utsedda att medverka.
Församlingen använder sig av det handlingsprogram för krissituationer som Pingst FFS har tagit fram, uppger Wivecka Ljungh.
Daniel Alm var själv närvarande i salen vid det närmare två timmar långa informationsmötet för församlingen. En hel del församlingsmedlemmar klappade efteråt om honom i foajén på vägen ut ur kyrkan. När Dagen mötte Daniel Alm förklarade han att han inte vill säga något i nuläget.
Hörnmark och Ringbäck
Vid informationsmötet medverkade den tillförordnade föreståndaren i Pingst FFS, Pelle Hörnmark, och redogjorde för den syn Pingst nationellt har på saken. Han utlovade fortsatt stöd till församlingen framåt. Pelle Hörnmark ledde också en stund av frågor och samtal med medlemmarna.
Även Urban Ringbäck, tidigare pastor i Smyrna i Göteborg, talade i slutet av samlingen. Han har de senaste månaderna fungerat som extra pastorsstöd i församlingen i Västerås och fortsätter med det på 40 procent även framöver, en månad i taget.
Ångrar vissa ordval
Wivecka Ljungh säger att församlingsstyrelsen i Västerås i dagsläget tycker att de har hanterat den aktuella frågan så gott det har gått, och inte ångrar vad de har gjort i det stora hela.
– Men däremot vet vi att vi ibland har använt fel ord, och det ångrar vi, och ber om ursäkt för.
– Vi vet också att vi har ansvar för människor som genom åren har blivit sårade, och för att ge fortsatt stöd i den situation som nu är.
Interimsstyrelse ska väljas
Vid mötet meddelade styrelsen att en interimsstyrelse på ett år ska tillsättas för församlingen, för att jobba med att se över ledarstruktur, stadgar och arbetsmiljö med mera. Allt i syfte att kunna bli en bättre arbetsgivare.
Den nuvarande styrelsen löses upp. Medlemmarna fick tillfälle att komma med förslag på namn. När det är dags för administrationsmöte den 25 mars, ska den tillfälliga styrelsen presenteras, och kan bestå av både gamla och nya ledamöter.