Nyheter

S-ledamot till kristen minister: Bistå vården i fastans anda

Sofie Eriksson (S) tycker att Jakob Forssmed (KD) ska leva som han lär

En kristdemokratisk minister som pläderar för att man ska ”avstå tillgångar för ett högre syfte” under fastan borde vara beredd att ge mer pengar till vården. Det anser socialdemokraten Sofie Eriksson, som ville debattera frågan med socialminister Jakob Forssmed (KD) i riksdagen. Och måndagens besked om att regeringen ger vården sex miljarder kronor i tillskott räcker inte som bönesvar.
– Grundproblematiken är att vi har en underfinansierad välfärd, säger hon till Dagen.

Det var i en artikel i Dagens Nyheter på Askonsdagen som Jakob Forssmed hyllade den kristna fastan, vilket Dagen skrivit om.

”En tydlig tanke i fastan, oavsett hemvist, är att vi avstår för att upptäcka och möjliggöra något annat,” skrev socialministern, som är medlem i fristående Centrumkyrkan i Sundbyberg.

Fler människor, menade han, borde passa på att under fastan ”reflektera över skillnaden mellan ‘allt genast’ och vad vi faktiskt behöver – och inse hur mycket av det vi tror oss behöva som vi faktiskt klarar oss utan”.

En politisk motståndare som läste artikeln var riksdagsledamot Sofie Eriksson (S). Hon tar avstamp i Jakob Forssmeds resonemang i en interpellation där hon frågar ministern om han, i fastans anda, kan tänka sig att ”avstå några delar av statens stora överskott och tillgångar för att tillfälligt bistå regionerna i deras vårdkris”.

– Jag är döpt och konfirmerad men inte jättetroende. Men hans debattartikel innehåller många viktiga poänger rent ideologiskt, om att man ska kunna avstå för högre syften, och att prioritera sådant man behöver på längre sikt framför det man begär i stunden, säger hon till Dagen.

Därför är hon besviken över att frågan inte kommer att besvaras av Jakob Forssmed i kammaren på tisdag eftermiddag, utan av hans partikollega, sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

Brukar säga att ”Jesus är sosse”

– Hon är en kompetent och duktig politiker och jag har inget problem med att debattera med henne. Men det var Jakob Forssmeds eget resonemang som jag fastnade för och utgick från i min fråga, säger Sofie Eriksson.

Hon blundar inte för att troende kristna kan landa i olika politiska prioriteringar, med stöd i samma religiösa urkunder.

– Vi sossar brukar gå till kyrkovalet och säga att ”Jesus är sosse” utifrån hans budskap om att vara solidarisk och stå tillsammans. Men jag har respekt för att man inte alltid kan dra sådana växlar.

Regeringen har i dag tillfört vården sex miljarder kronor i sin vårändringsbudget. Är det ett ”bönesvar”, för att använda kristna termer?

– Svaret är nej, även om det så klart är positivt att det kommer mer pengar, säger Sofie Eriksson.

– Vården dras med ett underskott på 24 miljarder kronor och det ser ut att växa. Så det här är långt ifrån tillräckligt.

Som socialdemokrat har hon ett annat svar på krisen, och det är att statsbidragen räknas upp i takt med prisökningarna.

– Vi vill i grunden indexera pengarna till välfärden utifrån prisutvecklingen, så att det inte blir en tyst besparing varje år. Kommuner och regioner behöver kunna planera på lång sikt.

Fler artiklar för dig