Nyheter

Nu larmar kyrkoherdar: Prästbristen är akut

Situationen kräver ”kraftfulla åtgärder”, enligt elva kyrkoherdar

Fyra av tio präster i Svenska kyrkan på landsbygden går snart i pension – och situationen kräver ”akuta och kraftfulla åtgärder”, menar elva kyrkoherdar, som bland annat vill se ett snabbspår för akademiker som vill skola om sig till präster.

Det är i en debattartikel i Kyrkans tidning som de elva kyrkoherdarna larmar om det som de menar är ”den största utmaningen i alla kategorier” för Svenska kyrkan just nu. Det handlar inte om sjunkande medlemsantal eller utmaningar med fastighetsförvaltning eller något annat – utan om ”bristen på personer med profilutbildning”, det vill säga präster, diakoner och musiker.

”I de flesta församlingar utanför befolkningscentra kommer cirka 40 procent av alla präster, diakoner, musiker och församlingspedagoger att ha gått i pension 2030. Bara en mindre del av dessa kommer med nuvarande utbildningstakt att ersättas av nyutbildade”, skriver debattörerna.

Akuta åtgärder

För att motverka den annalkande krisen vill de elva kyrkoherdarna se flera ”akuta och kraftfulla åtgärder”.

Bland annat föreslår de att det ska bli lättare att få dispens från prästutbildningens krav på kunskaper i hebreiska och grekiska. Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift, stödjer det förslaget.

– Framför allt när vi har sådan prästbrist som vi har och kommer ha framöver, då är det här en av de frågor som vi måste se över, säger han till P4 Värmland.

Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift.

Kyrkoherdarna förslår i debattartikeln också att ett snabbspår ska inrättas för akademiker över 35 år som saknar prästexamen men vill bli präster.

– Jag har varit inne på det själv i flera år. I norska kyrkan, i danska kyrkan och i finska kyrkan har man redan gjort sådana här snabbspår. De har väldigt goda erfarenheter av detta, säger Sören Dalevi till P4 Värmland.

Som ett sätt att hantera den rådande situationen med färre präster på landsbygden vill kyrkoherdarna dessutom att kyrkans biskopar ska kunna låta enskilda diakoner förrätta begravningsgudstjänster.

Succé i Växjö stift

Samtidigt rapporterar Kyrkans tidning om ett hoppingivande tecken på lokal nivå i fråga om återväxten av präster och andra kyrkliga tjänster. Biskopen i Växjö stift, Fredrik Modéus, är glad över det han beskriver som en succé: Cirka 90 personer dök nyligen upp på en så kallad nyfiken på-kväll som han hade bjudit in till. Deltagarna hade kommit för att få information om hur det är att vara präst, diakon, församlingspedagog eller musiker i Svenska kyrkan.

– Stiftsdiakonen hade nog 40–45 personer runt omkring sig. Det är ju 70 procent av hela diakonkåren i Växjö stift om man jämför. Prästrekryteraren sa att här är minst tio nya som kommer höra av sig till mig, säger Fredrik Modéus till Kyrkans tidning.

Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift.

Fördubbling av prästkandidater behövs

Nyfiken på-kvällen i Växjö stift hölls för tredje året i rad och har varje de två senaste gångerna lockat betydligt fler intresserade än närmast föregående år: första året kom 21 personer, förra året cirka 50 personer, och i år alltså ett 90-tal personer, skriver tidningen.

Biskopen säger att han är ”helt uppfylld av detta” och beskriver arrangemanget som ”den roligaste och bästa kvällen på hela året”.

För att kommande års pensionsavgångar inte ska lämna en prästbrist efter sig i Växjö stift behöver det antal prästkandidater som i dagsläget varje år antas fördubblas, skriver Kyrkans tidning.

Fler artiklar för dig