Nyheter

Kommun sa nej till vindkraftverk av hänsyn till kyrkor – kyrkan inte tillfrågad

Kommunen använder kulturvärdet i gamla kyrkor som argument emot vindkraftspark • Svenska kyrkan: Vi har inte på något sätt fått förfrågan om att lämna in en remiss.

Norrtälje kommun lägger in sitt veto mot att bygga en vindkraftspark i kommunen, om en ansökan skulle komma. Bland annat med motiveringen att 300 meter höga vindkraftverk skulle bli högre än de medeltida kyrkorna i Roslagen.

Mycket gamla kyrkor och kulturvärden används alltså som argument från den politiska kommunledningen i Norrtälje för att signalera att de inte är intresserade av någon vindkraftspark intill Hundsjöns naturreservat vid Länna, sydväst om i Norrtälje. Sådana planer har presenterats från företagshåll och väckt protester bland boende i området, även om någon ansökan om tillstånd inte har lämnats in.

Svenska kyrkan lokalt är så här långt inte involverad i frågan. När Dagen tar kontakt med Hans Augustinsson, ordförande i kyrkorådet i Roslagens östra pastorat så uppger han att han läst om saken i nyhetsflödet, men inte vet hur vindkraftsverken skulle placeras i förhållande till kyrkorna, om ett uppförande skulle bli aktuellt.

Han kan bekräfta att Länna kyrka är en medeltida kyrka, liksom Riala kyrka, som ligger en bit därifrån.

Porträtt.

– Hela Roslagen är ju tätt med medeltida kyrkor, det stämmer. Men vi har inte på något sätt fått förfrågan om att lämna in en remiss kring detta, säger Hans Augustinsson.

Historiskt sett har det funnits ett starkt symboliskt värde som kyrkan värnat, om att förbli den högsta byggnaden i ett samhälle. Det är den borgerliga majoriteten i kommunen, med Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som nu har har proklamerat att de hellre vill prioritera kärnkraft som energislag.

Förutom de medeltida kyrkorna nämns också olika naturskyddsvärden som argument mot vindkraftsparken.

Svenska kyrkan välkomnar vindkraft

På nationell nivå välkomnar Svenska kyrkan allmänt en utbyggnad av vindkraften och anser att en omställning kring energin är nödvändig för klimatet. Kyrkan skulle önska tydligare ekonomiska incitament för kommunerna att ställa om till förnybar energi, uppgav ärkebiskop Martin Modéus i ett yttrande kring en statlig utredning om vindkraften förra året.

Men kyrkan betonar samtidigt att för- och nackdelar vid nya vindkraftsetableringar måste vägas så att eventuella skador minimeras, skriver man i yttrandet. Svenska kyrkans egna mål är att vindkraft och andra förnybara energikällor ska stå för en tredjedel av kyrkans egna elanvändning år 2027, och att Svenska kyrkan ska vara klimatneutral till år 2030.

”Osannolikt att de placeras nära kyrka”

Kyrkorådets ordförande i Roslagens östra pastorat, Hans Augustinsson, säger till Dagen att det är en svår balansgång med vindkraftverk, men han tycker inte generellt att man kan säga nej.

– De är inte klädsamma i miljön, men samtidigt så bidrar de till att minska klimatbelastningen, och det behövs. Står de på ett sådant sätt att de inte stör vyn från kyrkan så måste vi kunna acceptera dem. Här brukar länsstyrelsen och andra vara oerhört noggranna.

– Jag har väldigt svårt att tro att vindkraftverk skulle hamna nära en kyrka, det låter helt osannolikt, säger Hans Augustinsson.

Fler artiklar för dig