Nyheter

Fler biskopar kräver ökad ersättning – risk ”för ett allvarligt förfall”

Stiftsantikvarie: Församlingar har skjutit till egna pengar men nu håller medlen på att ta slut

Biskopar från hela landet vill få staten att höja anslagen till underhåll av kyrkobyggnaderna.
I en samordnad kampanj på olika debattsidor vädjar de till politikerna i riksdagen.
– Det har funnits en aningslöshet kring detta, säger Mikael Karlsson Aili, stiftsantikvarie i Västerås.

Dagen har tidigare berättat om ärkebiskopens oro över att förvaltningen av kyrkobyggnaderna ska urholkas och att smärtgränsen nu är nådd.

Och nu stämmer fler biskopsröster in i kritiken. På flera debattsidor vädjar de till politikerna om att värna det kulturarv som kyrkorna utgör.

”Det finns ett brett och genuint intresse för det kyrkliga kulturarvet bland riksdagens partier. Trots det har ersättningen urholkats till dagens ohållbara nivå”, skriver Västeråsbiskopen Mikael Mogren i VLT.

Täcker inte hälften

Eva Nordung Byström, biskop i Härnösand stift, är inne på samma linje:

”Faktum är att pengarna inte räcker för att bedriva det underhåll som krävs. Under de senaste fyra åren har statens bidrag inte ens täckt hälften av de behov som församlingarna påvisat”, skriver hon i Sundsvalls Tidning.

Problemet som Svenska kyrkan pekar på är att den kyrkoantikvariska ersättningen som betalas ut av staten till Svenska kyrkan för att värna kulturarvet. Denna har legat still på 460 miljoner kronor per år sedan 2009.

Minskat penningvärde

Detta trots inflation och minskat penningvärde. En hundralapp 2009 motsvarar 139 kronor i dag, alltså en ökning med 39 procent. Svenska kyrkan föreslår därför, inför höstbudgeten, att den kyrkoantikvariska ersättningen höjs till 700 miljoner kronor år 2027 för att återställa ersättningen till dess ursprungliga värde.

– I stället för att låta underhållet bli eftersatt har man lagt till pengar från egna medel. Men nu har vi nått en gräns där församlingarnas egna medel håller på att ta slut. Därför gör vi påverkansarbete för att de som sitter i beslutande positioner ska förstå, säger Mikael Karlsson Aili, stiftsantikvarie i Västerås stift.

Mikael Karlsson Aili, stiftsantikvarie i Västerås stift.

Gräver hål

Han tycker att politikerna visat en aningslöshet kring att värdet på ersättningen behöver räknas upp med inflationen. Som en följd av detta håller till exempel taket på att rasa in i Fellingsbro kyrka. Och nya golv i Grangärde kyrka gräver hål i församlingens ekonomi.

Även Växjös biskop Fredrik Modéus varnar för att det kristna kulturarvet hotas.

”Vi står nu inför risken för ett allvarligt förfall”, skriver han i Jönköpings-Posten.

---

Fakta: Kyrkoantikvarisk ersättning

  • Efter att Svenska kyrkan skildes från staten år 2000 får kyrkan årligen ett bidrag för visst underhåll och renovering av samfundets kyrkobyggnader.
  • Vart femte år görs en särskild avstämning av hur ersättningen fungerar. Detta sker under 2024.

---

Fler artiklar för dig